Borstvoeding kan astma voorkomen

Baby’s die de eerste maanden van hun leven enkel borstvoeding krijgen, verkleinen daarmee hun kans op astma, zo blijkt uit onderzoek.

Nederlandse wetenschappers verzamelden de gegevens van 5000 kinderen. Ze keken of de kinderen borstvoeding hadden gehad en zoja, hoe lang dat dan had geduurd. Zodra de kinderen één, twee, drie of vier jaar oud waren, werd gekeken of ze last hadden van astmatische symptomen.

De kinderen die de eerste vier maanden van hun leven borstvoeding en andere melk of vaste voeding hadden gehad, bleken in de eerste vier jaar van hun leven een groter risico te lopen op een piepende ademhaling, kortademigheid, een droge hoest en hardnekkig slijm in de luchtwegen dan kinderen die alleen maar borstvoeding hadden gehad.

Het is niet voor het eerst dat een verband tussen astma en borstvoeding wordt aangetoond. Maar het is wel voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat de eerste astmatische klachten sneller opdoemen als kinderen korter borstvoeding krijgen of niet alleen borstvoeding krijgen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Mallu2007 (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"" - 

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd