Patiënt van eerste succesvolle penistransplantatie wordt vader

eerste-penistransplantatie

Vorig jaar december kreeg een 21-jarige Zuid-Afrikaan een getransplanteerde penis. De operatie was op alle fronten een succes. Nu blijkt zelfs dat de patiënt vader wordt.

Hoewel de eerste penistransplantatie in 2006 plaatsvond, moest het orgaan weer verwijderd worden. De patiënt kreeg namelijk psychische problemen. Vandaar dat de Zuid-Afrikaanse operatie de boeken ingaat als de eerste succesvolle penistransplantatie ooit.

De Zuid-Afrikaanse man raakte drie jaar geleden zijn penis kwijt, na medische complicaties die waren opgetreden na een besnijdenis. Jaarlijks raken in Zuid-Afrika 250 mannen hun lid kwijt na complicaties door een besnijdenis. Er is in dat land dus veel vraag naar penistransplantaties.

Met zijn nieuwe penis kan de patiënt niet alleen plassen, maar ook een vrouw bezwangeren. Zijn vriendin is namelijk vier maanden zwanger. “We zijn heel blij voor hem”, zegt chirurg Andre van der Merwe aan de BBC. “Dit toont aan dat de operatie een groot succes was. Ik heb uiteraard niet om een DNA-test gevraagd, want er is geen enkele reden om dit stel niet op hun woord te geloven.”

Overigens is het niet vreemd dat de man vruchtbaar is. Het zaad wordt namelijk opgeslagen in de balzak, niet in de penis. Na een penisamputatie is een man dus nog steeds vruchtbaar, alleen ontbreekt het gereedschap om een vrouw te bevruchten. Een penistransplantatie maakt dit weer mogelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd