Walvis in walvis in haai ontdekt in Egypte

fossiele resten

Een grote prehistorische walvis met in zijn buik een kleinere walvis werd miljoenen jaren geleden door een mega-haai verorberd.

Wetenschappers hebben een bijzondere vondst gedaan in Egypte. Ze stuitten er op de fossiele resten van een grote walvis die een kleinere walvis verorberde en daarna zelf door een haai werd opgegeten.

De grote walvis behoort tot het uitgestorven geslacht Basilosaurus. Walvissen die deel uitmaakten van dit geslacht konden tussen de 15 en 18 meter lang worden. Het lijkt erop dat dit exemplaar kort voor zijn dood een kleinere walvis verorberde die tot datzelfde geslacht behoorde. In de buurt van de walvis troffen de onderzoekers de tanden van een grote haai aan. Ze denken dan ook dat deze enorme haai de walvis – met in zijn buik de andere walvis – heeft opgegeten.

walvis

De opmerkelijke fossiele resten werden ontdekt in de Walvisvallei, gelegen in het noorden van Egypte. Hoewel het gebied nu woestijnachtig aandoet, was dat miljoenen jaren geleden wel anders. Toen was hier een heuse oceaan te vinden: de Tethysoceaan. In de Walvisvallei zijn de afgelopen jaren dan ook al heel wat resten van walvissen ontdekt. Die resten zijn doorgaans nog in goede conditie en geven meer inzicht in de evolutie van de walvis.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd