Patiënt heeft meer vertrouwen in nette arts

Een arts die zich netjes kleedt, wordt serieuzer genomen dan een dokter die in vrijetijdskleding diagnoses stelt. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Patiënten hebben aanzienlijk meer vertrouwen in een netjes geklede arts. En dat is nuttige informatie; een arts kan blijkbaar middels diens kledingsstijl bepalen hoe groot zijn invloed is.

De onderzoekers verzamelden vier modellen: twee mannen (één jong, één wat ouder) en twee vrouwen (ook één jong en één wat ouder). Deze werden in vier kledingstijlen gehesen: zakelijk, formeel, semiformeel en vrijetijdskleding. Van elk model werd in elke outfit een foto gemaakt.

Experiment
Die foto’s legden de wetenschappers voor aan proefpersonen. Onder deze proefpersonen bevonden zich professionals en patiënten die ouder waren dan 65 jaar. De proefpersonen moesten antwoord geven op de vraag: “Hoeveel vertrouwen heeft u in deze dokter?” De proefpersonen moesten hun vertrouwen aangeven op een schaal van nul tot tien. Nul stond voor geen vertrouwen. Tien voor volledig vertrouwen.

WIST U DAT…

…een aardige dokter ervoor zorgt dat mensen sneller genezen?

Zakelijk
De kledingstijl bleek een grote invloed te hebben op de proefpersonen. Zakelijke en formele kleding zorgde ervoor dat de proefpersonen meer vertrouwen hadden in hun arts.

De onderzoekers concluderen dan ook dat ijdelheid een goede eigenschap is voor artsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd