Pas op met vliegende champagnekurken dit jaar – ‘ze kunnen ernstig oogletsel veroorzaken’

Champagnekurken kunnen snelheden bereiken van 80 kilometer per uur. Dat is iets wat je absoluut niet in je oog wilt krijgen. Gelukkig kun je dat met deze tips voorkomen.

Tijdens de feestdagen drinken we het massaal in overvloed: champagne. Want wat is er feestelijker dan dat? Toch schuilt hier een reëel gevaar achter. Als de kurk onverhoopt op weg is naar je oog, kan dit aanzienlijk letsel veroorzaken. “Wees voorzichtig deze feestdagen,” zo waarschuwen onderzoekers in het kerstnummer van The BMJ. “Het risico op oogletsel bij het openen van flessen met bubbels is aanzienlijk, maar gelukkig kan het eenvoudig worden voorkomen.”

80 kilometer per uur
De waarschuwing kan misschien wat overdreven voorzichtig klinken. Desondanks wordt het gevaar van oogletsel door champagnekurken vaak onderschat. Mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk het is om een champagnekurk in je oog te krijgen, maar het kan echt ernstige schade veroorzaken. In een fles champagne of mousserende wijn van 750 ml is de druk namelijk ongeveer drie keer zo hoog is als in een normale autoband. Hierdoor kan een kurk met snelheden tot 80 kilometer per uur worden afgeschoten en een afstand van dertien meter overbruggen.

Oog
Daarnaast kan een kurk in minder dan 0,05 seconden van de fles naar het oog schieten. Dat betekent dat de knipperreflex niet snel genoeg is om te reageren. En wanneer de kurk vervolgens je oog raakt, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Impact
Diverse studies hebben gekeken naar de gevolgen van oogletsel door kurken, en die zijn behoorlijk ernstig. Het kan leiden tot verschillende verwondingen, zoals bloedingen, verplaatsing van de lens en het ontstaan van traumatische staar. Bovendien kunnen er andere problemen ontstaan, zoals moeilijkheden met de pupilbeweging, scheiding van de iris, maculaire degeneratie en glaucoom. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot blijvende blindheid.

Gevaarlijk
De deskundigen verwijzen dan ook naar eerdere onderzoeken die aantonen hoe riskant kurken kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is een onderzoek uit 2005, waaruit bleek dat champagnekurken verantwoordelijk waren voor 20 procent van het oogletsel veroorzaakt door flessendoppen in de Verenigde Staten en zelfs 71 procent in Hongarije. Hoewel het zicht van velen verbeterde, bleven in 26 procent van de gevallen mensen blind.

Wielrenner Biniam Girmay
Een ander voorbeeld is een incident in 2022, waarbij wielrenner Biniam Girmay een fles prosecco opende op het winnaarspodium om zijn overwinning in de Giro d’Italia te vieren. Helaas raakte de kurk zijn oog, waardoor hij gedwongen was zich terug te trekken uit de volgende etappe van de competitie.

Meer over champagne
Champagne is een mousserende wijn die zijn naam ontleent aan de regio Champagne in Frankrijk, waar het wordt geproduceerd. Het is een sprankelende drank die bekend staat om zijn verfijnde bubbels en wordt vaak geassocieerd met vieringen en speciale gelegenheden. Champagne wordt meestal gemaakt van een blend van druiven, waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De unieke eigenschappen van de Champagne-regio, samen met de traditionele methode van productie, dragen bij aan de kenmerkende smaak en kwaliteit. Champagne heeft wereldwijd erkenning gekregen als een prestigieus en feestelijk drankje.

Deze onderzoeken benadrukken hoe belangrijk het is om bewust te zijn van de risico’s en preventieve maatregelen te nemen. Dit kan onder andere waarschuwingslabels en alternatieve verpakkingsmaterialen, zoals schroefdoppen, omvatten. Maar je kunt ook zelf iets doen.

Praktische tips
De onderzoekers geven in hun studie enkele praktische tips om het risico op oogletsel te verminderen. Dit houdt onder andere in dat je de champagnefles voor het openen koelt om de druk en de snelheid van de kurk te verminderen. Daarnaast wordt aangeraden de fles onder een hoek van 45 graden van jezelf en anderen weg te richten, en de opwaartse kracht van de kurk tegen te gaan door erop te drukken.

Zo open je veilig een champagnefles. Afbeelding: The BMJ

Op deze manier kun je voorkomen dat rondvliegende champagnekurken jezelf of een ander verwonden. En als er onverhoopt toch letsel optreedt, adviseren de auteurs om snel een oogarts te raadplegen om het risico op visuele beperking te minimaliseren. “Laten we proosten op een fantastisch nieuw jaar, de bubbels in ons glas houden en goed voor onze ogen zorgen,” besluiten de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Blind drunk: A champagne cork to the eye is no reason to celebrate" - University of Cambridge (via Scimex)
Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd