‘Paleis van Odysseus ontdekt’

Griekse archeologen hebben op het eiland Ithaka de restanten van een paleis gevonden. Ze vermoeden dat het gaat om het paleis van de wereldberoemde koning Odysseus en zijn vrouw Penelope. Dat melden diverse Griekse bronnen. Het paleis komt overeen met de beschrijvingen van Homerus die zijn Odyssee helemaal aan de koning wijdde.

De archeologen hebben onder meer de restanten van een fontein uit de dertiende eeuw voor Christus gevonden. Deze komt qua uiterlijk sterk overeen met de beschrijving die Homerus in zijn heldendicht over Odysseus opnam.

Gids
De wetenschappers gebruikten de Ilias en Odyssee als gids tijdens hun zoektocht naar het paleis. Eerder vandaag meldden ze in een Griekse ochtendshow dat ze het paleis gevonden hadden.

List
Odysseus was de koning van het eilandje Ithaka en leefde daar samen met zijn vrouw Penelope en zoon Telemachus. Wanneer de Trojaanse oorlog uitbreekt, trekt hij samen met enkele bondgenoten ten strijde. Hij bedenkt de list omtrent het Trojaanse paard en wint de oorlog.

Daarna keert hij weer terug naar huis. Tijdens die reis maakt hij van alles mee. Pas na vele jaren komt hij weer thuis aan en kan hij zijn vrouw en zoon in zijn armen sluiten. Het begin en het einde van dit wereldberoemde verhaal speelt zich af in het paleis op Ithaka.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd