Wat aten mensen 10.000 jaar geleden?

Amerikaanse onderzoekers zochten het uit in een vallei in Utah. Ze ontdekten dat de maaltijden niet zo eenzijdig waren. Zo werden er regelmatig nieuwe recepten geïntroduceerd en nam de prehistorische keuken 10.000 jaar geleden een verrassende wending met onder meer een brij van heesterzaden. Loopt het water u al in de mond?

De grotten in Utah werden 10.000 jaar geleden door mensen bewoond en zijn daarmee de oudste ‘huizen’ in dit gebied. Antropoloog Joel Janetski dook er samen met zijn studenten in om de eetgewoonten van deze oude mensen te achterhalen.

Ze ontdekten dat de mensen 10.000 jaar geleden voor het eerst stenen gereedschappen gebruikten om zaden tot meel te maken. De zaden van onder meer gras en melde (een kruidachtige plant) werden hiervoor dankbaar gebruikt. Deze zaadjes zijn heel erg klein en er moesten er dus een hoop verzameld worden voor een voedzame brij.

Toch is het niet zo dat mensen geen andere keus hadden, zo concludeert Janetski. Voordat dit gerecht op het menu stond, aten de mensen veel eenden, bevers en kalkoenen. Later kwamen daar ook schapen bij. Herten werden de hele geschiedenis door genuttigd. “Tienduizend jaar geleden veranderde de technologie en doken de maalstenen voor het eerst op. Mensen gingen deze gebruiken om kleine zaden om te zetten in meel.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd