Ovulerende vrouw vermijdt contact met vader

Wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwen het contact met hun vader beperken wanneer ze op hun vruchtbaarst zijn. “Vrouwen bellen hun vader minder vaak en ze hangen eerder op wanneer hun vader belt,” vertelt onderzoeker Martie Haselton. Het is onduidelijk waarom vrouwen het contact vermijden: willen ze inteelt voorkomen of de kans op het scoren van een leuke man vergroten?

De onderzoekers bestudeerden de telefoongegevens van 48 vrouwen tussen de 18 en 22 jaar. Er werd vooral gelet op de telefoontjes van en naar de vaders en moeders. Ook bepaalden de wetenschappers wanneer de jonge vrouwen op hun vruchtbaarst waren.

Kort gesprekje
Uit de cijfers blijkt dat ovulerende vrouwen 50 procent minder vaak contact zochten met hun vader dan normaal. Als er al gebeld werd dan waren de gesprekken ook veel korter dan normaal: een vruchtbare vrouw belde gemiddeld 1,7 minuten met diens vader, terwijl dat op minder vruchtbare dagen 3,4 minuten was.

Inteelt?
De onderzoekers weten niet precies hoe de grote verschillen te verklaren zijn. Mogelijk willen de vrouwen hun vader mijden om te voorkomen dat deze zich met hun potentiële partner bemoeit. Het is vanuit evolutionair oogpunt echter aannemelijker dat de vrouw een psychologisch systeem heeft ‘ingebouwd’ dat beschermt tegen inteelt. Inteelt vergroot immers de kans op ongezonde kinderen.

WIST U DAT…

…mannen gek zijn op de geur van een ovulerende vrouw?

Familie
“Vrouwen zijn maar heel kort vruchtbaar,” vertelt onderzoeker Debra Lieberman. “Seksuele beslissingen in deze periode zijn heel belangrijk, omdat ze kunnen leiden tot een zwangerschap en de verplichting om voor lange tijd voor een kind te zorgen. Daarom is het logisch dat vrouwen de contacten met mannelijke familieleden willen beperken, want dat zijn ongewenste partners.”

Moeder
Opvallend genoeg hadden de vrouwen tijdens hun ovulatie veel meer contact met hun moeders. Ook de gesprekken duurden in deze periode langer. Mogelijk zien vrouwen hun moeder onbewust als een goede raadgever die ze juist in deze vruchtbare tijd goed kunnen gebruiken.

Ongeacht wat de redenen voor het veranderende belgedrag van ovulerende vrouwen ook is: vaststaat dat dames zich laten leiden door hun cyclus. “We denken dat we helemaal zijn losgekomen van de biologische krachten die beestachtig gedrag aansturen,” weet onderzoeker Elizabeth Pillsworth. “Maar dit wijst erop dat onze dagelijkse beslissingen nog steeds samenhangen met oude factoren die ons voortbestaan en onze voortplanting al duizenden jaren beïnvloeden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd