Oudste rode bloedcellen ooit ontdekt in lijf van IJsman Ötzi

Wetenschappers hebben de oudste rode bloedcellen ooit ontdekt. Ze huizen in het lichaam van de beroemde IJsman Ötzi en zijn dus meer dan 5000 jaar oud. Ze kunnen ons meer vertellen over de laatste uren van Ötzi.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Interface. Het onderzoek is best verrassend: eerdere pogingen om rode bloedcellen in het lichaam van de IJsman op te sporen, liepen op niets uit.

WIST JE DAT…

…recent 61 tatoeages zijn ontdekt op het lichaam van de IJsman?

Nieuwe methode
De onderzoekers spoorden de rode bloedcellen dan ook op met behulp van een nieuwe methode. Ze lieten een piepkleine sonde over weefsel afkomstig van twee open wonden van de IJsman bewegen, zodat er 3D-afbeeldingen van deze weefsels werden gegenereerd. Op die afbeeldingen doken cellen op die qua grootte en vorm vergelijkbaar zijn met gezonde, gedroogde, rode bloedcellen. Verder bleek ook de moleculaire samenstelling van recent verkregen rode bloedcellen hetzelfde te zijn als de moleculaire samenstelling van de cellen die de onderzoekers op het lichaam van Ötzi spotten.

De oudste
En daarmee hebben de onderzoekers voor het eerst rode bloedcellen in het lichaam van Ötzi ontdekt. Aangezien de IJsman ongeveer 5300 jaar oud is, zijn het verreweg de oudste rode bloedcellen die ooit zijn ontdekt.

Het onderzoek kan ook meer inzicht geven in de laatste uren van Ötzi. Zo suggereert het dat de IJsman vrij snel aan zijn verwondingen is overleden. De onderzoekers ontdekten namelijk ook sporen van fibrine: een bloedstollingseiwit. Dit eiwit komt in actie wanneer je een verwonding oploopt. Maar het blijft slechts kort actief: al snel nemen andere stoffen in het lichaam het werk van fibrine over. Dat er toch nog resten van fibrine zijn aangetroffen, zou er dan ook op wijzen dat de IJsman vrij kort nadat hij zijn verwondingen opliep, overleed.

Bronmateriaal

"Preservation of 5300 year old red blood cells in the Iceman" - Interface
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd