Oudste parel ter wereld ontdekt in Arabië

Onderzoekers troffen de parel in een graf in Umm al-Qaiwain aan. De parel is zeker 7500 jaar oud. En daarmee is het de oudste parel die tot op heden is teruggevonden.

“Gemmologen en juweliers hebben het idee dat de oudste parel ter wereld de 5000 jaar oude Jomon-parel uit Japan is, gepopulariseerd,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Arabian Archaeology and Epigraphy. “Ontdekkingen langs de kust van het zuidoosten van Arabië laten zien dat dat niet klopt. De archeologische parels die we hier vonden, zijn 2500 jaar ouder.” De vondst bewijst dat parels al in het jaar 5500 voor Christus door mensen werden verzameld.

Graf
De onderzoekers vonden de 7500 jaar oude parel in het graf van een volwassen man. Dat de parel hier werd teruggevonden, wijst erop dat parels in 5500 voor Christus al van grote waarde waren.

WIST U DAT…

Oesters
Alle oude parels die tot op heden in Arabië zijn teruggevonden, zijn geproduceerd door de oesters Pinctada margaritifera of P. radiata. De parels zijn zelden echt rond. Maar echt onregelmatig gevormde parels zijn ook maar weinig teruggevonden. Dat laatste wijst erop dat de vissers toch de beste parels (dat wil zeggen: parels die min of meer rond waren) selecteerden.

Vissen
Het is onwaarschijnlijk dat de oude vissers echt alleen op parels uit waren wanneer ze het water op gingen. Waarschijnlijk waren de vissers in eerste instantie uit op de grote schelpen van de oester P. margaritifera. Daar werden namelijk haken van gemaakt waarmee vissen gevangen werden. “De ontdekking van archeologische parels laat een oude vistraditie zien die niet langer bestaat,” zo concluderen de onderzoekers in hun paper.

Het is niet voor het eerst dat parels in Arabische graven worden aangetroffen. Eerder werden in 420 graven op de begraafplaats van Jebel al-Buhais al 62 parels ontdekt. Vaak werden ze hier op het gezicht (boven de bovenlip) geplaatst. Vrouwen kregen een half geperforeerde parel mee. Bij mannen was de parel helemaal doorboord. “Gedurende het vierde millennium voor Christus veranderden de gewoonten en werden parels niet langer nabij het gezicht, maar in de handen van de overledene geplaatst,” schrijven de onderzoekers. In Umm al-Quwain is echter slechts één parel teruggevonden. De onderzoekers concluderen dan ook dat parels in Arabische graven uit het Neolithicum een zeldzaamheid zijn. “De meest belangrijke ontdekking voor ons is het bewijs dat er langs de gehele Golf en de Indische Oceaan naar parels werd gevist,” vertelt onderzoeker Vincent Charpentier aan Scientias.nl. “Parels vissen was een heel belangrijke bron van inkomsten voor de kustgebieden in Arabië, maar is door de productie van olie stilgelegd.” De onderzoekers zetten hun werk voort en hopen langs de Straat van Ormoes en de Arabische Zee nog meer mooie ontdekkingen te doen.

Bronmateriaal

"Pearl fishing in the ancient world: 7500 BP" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad Arabian Archaeology and Epigraphy - DOI: 10.1111/j.1600-0471.2011.00351.x.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd