Oude Egyptische elite leefde ongezond

Belangrijke personen in het oude Egypte, zoals priesters en koningen, leefden als goden. Dit moesten ze wel betalen met hun gezondheid. Britse wetenschappers onderzochten hiërogliefen en de restanten van gemummificeerde priesters. Uit het onderzoek blijkt dat belangrijke Egyptenaren ongezond leefden.

Zo aten Egyptische priesters vette gerechten met heel veel calorieën, zoals brood, eieren en volle melk. Daarnaast dronken ze veel alcohol, meer dan tegenwoordig gangbaar is. Drie keer per dag aten priesters grote maaltijden met vlees, brood, fruit, groenten en cake. Daarbij dronken ze wijn en bier.

Onderzoekers hebben hiërogliefen in een Egyptische tempel vertaald. Uit de vertaling blijkt dat de Egyptenaren dol waren op voedsel met veel vet. Zo aten belangrijke Egyptenaren ‘Goose’, een gerecht dat voor twintig procent uit verzadigd vet bestond. Ook verorberden ze brood, dat toentertijd bestond uit een mix van melk, eieren en vet. Cakes werden voornamelijk gemaakt uit dierenvet of olie.

Wetenschappers bekeken de restanten van 22 gemummificeerde priesters. Negen van hen vertoonden tekenen van calcificatie, oftewel verkalking.

Na deze bevindingen is het logisch waarom de Egyptische elite niet ouder werd dan veertig tot vijftig jaar. Als de belangrijke Egyptenaren iets minder gulzig aten, hadden ze waarschijnlijk langer geleefd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd