Vissen herkennen gezichten op basis van het UV-patroon

Twee rifbaarzen zien er voor mensen hetzelfde uit. Dit komt omdat de mens in principe kleurenblind is. Wij kunnen geen UV-patronen waarnemen. Vissen kunnen dat wel. Het is mogelijk dat vissen andere soorten herkennen op basis van het UV-patroon. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Queensland.

“Wetenschappers nemen aan dat de UV-visie van vissen niet goed is”, vertelt Ulrike Siebeck van de universiteit van Queensland. “Tot onze verbazing kunnen vissen echter wel het verschil zien tussen verschillende UV-patronen. Iets wat wij niet hadden verwacht.”

De preciezie van UV-visie bij dieren is waarschijnlijk niet heel goed. Ultraviolet licht wordt door lucht en water verspreid. De ogen van dieren die UV-licht kunnen zien, hebbben vaak weinig UV-kegeltjes. Maar blijkbaar heeft niemand dit vertelt aan de rifbaarzen.

Het team van Siebeck presenteerde de zeer agressieve vis met twee andere vissoorten. Normaal is het verschil tussen de twee vissoorten alleen te zien in ultraviolet licht. De rifbaars kiest dan altijd één bepaalde soort die hij als eerste aanvalt. Dit onderscheid maakte de rifbaars nu niet, omdat hij geen UV-visie had.

Daarnaast voerden de wetenschappers een ander experiment uit, waarbij een vis eten kreeg als hij voor een bepaald UV-patroon koos. Al snel had de rifbaars door welk UV-patroon voor een lekker hapje zorgde.

Het onderzoek laat zien dat rifbaarzen UV-visie nodig hebben om patronen te herkennen, en dat de UV-visie van rifbaarzen redelijk scherp is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd