Oud kanaal ontdekt in Jeruzalem

Nadat vorige week al een oude weg ontdekt werd, hebben de archeologen in Jeruzalem weer beet. Ditmaal legden ze een oud kanaal met een lengte van zo’n 40 meter en een diepte van 1,5 meter bloot. De ontdekking werd gedaan in het oude Jeruzalem nabij de Jaffapoort. Het kanaal diende jarenlang als waterleiding.

De opgravingen worden uitgevoerd in opdracht van de Israëlische regering en gaan vooraf aan de vervanging van een groot deel van de ondergrondse infrastructuur. Door eerst nauwkeurig vast te stellen waar de stille getuigen van het oude Jeruzalem liggen, hoopt de overheid te voorkomen dat deze tijdens de werkzaamheden beschadigd raken.

“Tijdens het werk werd de muur van de waterweg onthuld en toen we wat grotere stenen verwijderden en erin keken zagen we een perfect ontworpen waterweg voor ons,” vertelt Ofer Sion, toezichthouder tijdens de opgravingen. “Mensen kunnen er – iets voorover gebogen – veertig meter ver in lopen.” De waterweg is afgedekt met grote platte stenen.

Volgens Sion is het gevonden kanaal slechts een klein gedeelte van de complete waterweg. Deze zou zo’n dertien kilometer lang zijn geweest en uitmonden in de baden van Salomo. “Het is opwindend om te bedenken dat geen enkel mens hier zovele eeuwen gelopen heeft.”

De ontdekking van de waterweg kwam niet helemaal als een verrassing. Aan het eind van de negentiende eeuw beschreef archeoloog en architect Conrad Schick al de ligging van het kanaal. “Zijn werk gaf ons enkele aanwijzingen die tot deze ontdekking leidden.”

Vroeger werden de watervoorraden die voor Jeruzalem bedoeld waren voornamelijk uit de bron Gichon gehaald. Zo’n tweeduizend jaar geleden groeide de bevolking echter zo hard dat er naar andere bronnen moest worden gezocht. Vanaf dat moment werd water vanuit de berg Hevron gehaald. Door simpelweg gebruik te maken van de zwaartekracht werd het water naar de baden van Salomo geleid en van daaruit stroomde het via twee kanalen naar de stad. Het bovenste kanaal leverde water aan onder meer de paleizen van de koning. Het onderste kanaal voorzag onder meer de tempelberg en Heilige Tempel van water. Het ontdekte kanaal maakt deel uit van het bovenste kanaal.

Vorige week werd ook al een 1500 jaar oude weg gevonden die door duizenden pelgrims zou zijn gebruikt. Klik hier voor meer informatie over die archeologische vondst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd