Dag operaties! Origami-robots nemen het werk over

Heb je een maagwond? Of een batterij ingeslikt? In de toekomst redt een origami-robot jou uit de brand. Een internationaal team van wetenschappers onthult in een nieuw paper dat een origami-robot zichzelf kan uitvouwen in het lichaam om bijvoorbeeld een wond te dichten.

De origami-robot ziet eruit als een grote capsule, maar eenmaal in het lichaam klapt hij uit elkaar. “Dit is ideaal voor operaties waarbij we een kleine, bestuurbare robot nodig hebben zonder bedrading”, zegt onderzoeker Daniela Rus van het MIT. “Het is echter heel lastig om een draadloze robot in een lichaam te besturen.”

Zo klapt de robot uit
De origami-robot bestaat uit twee lagen. In de buitenste laag zijn gleuven aangebracht, die bepalen hoe de robot uitklapt. Omdat de binnenste laag van Biolefin krimpt als het wordt verwarmd, breekt de capsule open en ontstaat er een bepaalde vorm. Alle lagen zijn biologisch afbreekbaar.

In de robot is een magneet geplaatst, die reageert op veranderende magnetische velden buiten het lichaam. Op die manier kan de robot bestuurd worden.

Kunstmaag
De wetenschappers ontwierpen een rubberen kunstmaag om de origami-robot te testen. In de kunstmaag goten ze een mix van water en citroensap om maagzuur na te bootsen. Vervolgens werd een batterij geplaatst. De origami-robot bleek in staat om deze batterij snel te vangen.

Minder doden
Wereldwijd slikken jaarlijks vele duizenden mensen batterijen door. De afgelopen jaren zijn in Nederland en België meerdere jonge kinderen gestorven na het doorslikken van een knoopbatterij. “Als je zo’n batterij in je lichaam hebt, wil je dat die zo snel mogelijk wordt verwijderd”, concludeert Rus. Misschien dat deze origami-robot veel levens gaat redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd