Opnieuw slachtoffers van vulkaanuitbarsting ontdekt in Pompeii

In een winkel aan de rand van Pompeii hebben archeologen de resten van vier mensen gevonden. Het zijn slachtoffers van de beroemde vulkaanuitbarsting die plaatsvond in 79 na Christus.

De vier slachtoffers werden aangetroffen in een kamertje achter de winkel. Een eerste impressie van de resten van de slachtoffers suggereert dat ze nog jong waren. Eén van de slachtoffers zou nog een tienermeisje zijn geweest. Mogelijk zochten de vier in het achterkamertje beschutting tegen het geweld van de Vesuvius.

Dieven
De resten van de vier inwoners van Pompeii zijn door elkaar gegooid. Waarschijnlijk door dieven die na de vulkaanuitbarsting onder het as op zoek gingen naar waardevolle spullen.

De gouden munt die de archeologen tussen de resten van de slachtoffers hebben teruggevonden. Afbeelding: Soprintendenza Pompeii.
De gouden munt die de archeologen tussen de resten van de slachtoffers hebben teruggevonden. Afbeelding: Soprintendenza Pompeii.
Munten
De dieven hebben echter verschillende objecten over het hoofd gezien. Tussen de resten van de vier inwoners van Pompeii troffen de archeologen drie gouden munten (die dateren uit de periode tussen 74 en 77/78 na Christus) en een bloem bedekt met bladgoud. Laatstgenoemde object maakte waarschijnlijk deel uit van een halsketting.

Nader onderzoek
Wat er precies in de winkel waarin de vier slachtoffers zijn aangetroffen, verkocht of vervaardigd werd, is nog onduidelijk. De onderzoekers zullen de komende tijd het onderzoek in dit deel van Pompeii voortzetten en ook nabijgelegen winkels en werkplaatsen aan een onderzoek onderwerpen. Ze hopen zo een beter beeld te krijgen van de bedrijvigheid in dit deel van Pompeii.

Nog één van de drie gouden munten. Afbeelding: Soprintendenza Pompeii.
Nog één van de drie gouden munten. Afbeelding: Soprintendenza Pompeii.
Pompeii
In 79 na Christus barstte de Vesuvius uit. Pompeii werd onder een dikke laag as begraven. Die dikke laag as heeft ervoor gezorgd dat de stad uitzonderlijk goed bewaard is gebleven en ons een heel goed beeld kan geven van het alledaagse leven van de Romeinen rond het jaar 79. Naast Pompeii werd ook het nabijgelegen kleine dorpje Herculaneum onder een dikke laag as bedolven. Het winkeltje waarin nu vier nieuwe slachtoffers van de natuurramp zijn ontdekt, bevindt zich aan de rand van Pompeii, nabij een weg die leidt naar Herculaneum.

Overigens is Pompeii zeker niet de enige oude stad die door een vulkaanuitbarsting zeer goed bewaard is gebleven. Ook de Maya’s hebben zo’n stad: Ceren genaamd. Ook deze stad viel ten prooi aan een vulkaanuitbarsting en is nog beter bewaard gebleven dan Pompeii.

Bronmateriaal

"Nuove scoperte a Porta Ercolano" - Soprintendenza Pompeii
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Qfl247 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd