‘Kind met eczeem kan best dagelijks in bad’

Nieuw onderzoek suggereert dat een dagelijks badje geen kwaad kan voor kinderen met eczeem. Zolang direct na het badje maar gesmeerd wordt.

Het is een vraag die kinderartsen of allergologen vaak krijgen: hoe vaak mag mijn kind met eczeem (gekenmerkt door een extreem droge huid) in bad? Een eenduidig antwoord was er lang niet. Er waren eigenlijk twee kampen: voorstanders en tegenstanders van frequent baden.

De voorstanders
Voorstanders van frequent baden (dat wil zeggen: minstens één keer per dag) stellen dat een zeer droge huid vraagt om hydratatie middels een dagelijks badje gevolgd door een vochtinbrengende crème. Zij pleiten er tevens voor om tijdens het baden gebruik te maken van pH-neutrale huidreinigingsmiddelen. Na het badje moet de huid dan droog worden gedept, waarna direct een vochtinbrengende crème wordt gebruikt om het vocht als het ware in de huid in te sluiten. Deze aanpak noemen de onderzoekers ‘soak and smear’ (letterlijk: weken en smeren).

WIST JE DAT…

…Nederlandse baby’s meer lachen dan Amerikaanse baby’s?

Weinig baden
Tegenstanders van frequent baden denken dat weinig baden (dat wil zeggen: minder dan één keer per dag) de beste manier is om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt. Zij stellen dat weinig baden ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd blijft, omdat constante verdamping van water – wat weer leidt tot verdere uitdroging – voorkomen wordt. Bovendien betekent weinig baden ook dat de huid minder aan zeep (een goedje dat eczeem kan verergeren) wordt blootgesteld.

Meer duidelijkheid
“Verschillende onderzoeksgroepen hebben iets gezegd over de algemene rol die baden met betrekking tot eczeem kan spelen,” vertelt allergoloog Ivan Cardona. “Maar ze zijn het niet allemaal eens over wat nu de beste aanpak is. En veel onderzoeksgroepen laten zich helemaal niet uit over de frequentie van baden. Het brengt ouders in de war en zij leggen hun vraag vaak bij hun allergoloog neer. Vandaar dat wij de onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, bestudeerd hebben om te kijken of deze het erover eens waren hoe vaak kinderen met eczeem in bad zouden moeten gaan.”

Cardona en collega’s komen op basis van hun studie tot de conclusie dat er geen reden is om kinderen met eczeem een dagelijks badje te ontzeggen. Zolang dat badje maar direct gevolgd wordt door het aanbrengen van een vochtinbrengende crème. “Het bewijs in de literatuur die we bekeken hebben en onze ervaringen met de zorg voor deze patiënten suggereert dat de ‘weken en smeren-aanpak’ een huid die droog is door toedoen van eczeem effectiever kan verzachten,” stelt onderzoeker Neal Jain. “Smeren is echt het belangrijkste onderdeel van deze aanpak, want als de vochtinbrengende crème niet direct wordt aangebracht, is het aannemelijk dat de huid nog verder uitdroogt.”

Bronmateriaal

"Daily “soak and smear” or steer clear?" - American College of Allergy, Asthma & Immunology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd