Op uw voeten wonen bijna 200 verschillende typen schimmels

  voeten

  Wetenschappers hebben ontdekt dat het ecosysteem op uw voeten opvallend divers is. Op onze voeten leven wel meer dan honderd verschillende typen schimmels. De meeste schimmels vindt u tussen de tenen, onder de teennagels en op de hielen.

  Onderzoekers van het National Institute of Health bestudeerden de lichamen van tien gezonde volwassenen. De onderzoekers verzamelden monsters van veertien plekken op het lichaam, waaronder de voeten, de handen, de armen en het hoofd.

  Bijna tweehonderd typen
  Uit het onderzoek blijkt dat de diversiteit aan schimmels op de voeten het grootst is. Met name op de hiel is het een divers feestje met wel tachtig verschillende typen schimmels. Op de teennagels werden zestig verschillende typen schimmels aangetroffen, terwijl zich tussen de tenen veertig verschillende schimmels ophielden. Dat betekent dat er op de voeten bijna 200 verschillende typen schimmels te vinden zijn.

  WIST U DAT…

  …ouders meer bacteriën delen met hun hond dan met hun kinderen?

  Bacteriën en schimmels
  Die diversiteit is opvallend. Zeker als u deze vergelijkt met de diversiteit op andere plaatsen. Zo leven er op plekken als het hoofd, de rug, de achterkant van de nek, in en achter de oren en tussen de wenkbrauwen aanzienlijk minder typen schimmels: zo’n twee tot tien geslachten per plekje. En ook op de armen zijn relatief weinig schimmels terug te vinden. Wel houden zich daar juist weer veel bacteriën op. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat de bacteriële diversiteit voorspeld kan worden door te kijken naar hoe vochtig, droog of vettig de huid is. De diversiteit aan schimmels lijkt veel meer bepaald te worden door waar een plekje op de huid zich precies bevindt.

  Standvastig
  Een andere conclusie die de onderzoekers kunnen trekken, is dat de schimmelgemeenschap standvastig is. Toen de onderzoekers drie maanden later nog een onderzoekje deden, stuitten ze op dezelfde plekken op dezelfde schimmels.

  “Gemeenschappen schimmels nemen complexe niches in, zelfs op het menselijk lichaam,” stelt onderzoeker Heidi Kong. “Door een beter beeld te krijgen van de ecosystemen van schimmels en bacteriën kunnen we huidziekten die daarmee geassocieerd worden, beter aanpakken.” “We kunnen concluderen dat je voeten wemelen van de verschillende schimmels,” voegt onderzoeker Julie Segre toe. “Dus draag slippers in kleedkamers als je niet wilt da jouw voetschimmels zich mengen met die van iemand anders.”

  Bronmateriaal

  "NIH researchers conduct first genomic survey of human skin fungal diversity" - Genome.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yepanchintcev Aleksey (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd