Neef van T-Rex blijkt een compleet ander roofdier

Allosaurus4
Het neefje van de T. Rex, de Allosaurus, had het eetgedrag van een moderne valk en niet – zoals zijn grote neef T. rex. – dat van een krokodil. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

“De Allosaurus wordt over het algemeen gezien als een kleinere of eerdere versie van de T. rex maar niets is minder waar. Ons onderzoek laat zien dat de twee dinosaurussen twee hele verschillende roofdieren waren,” aldus Eric Snively, hoofdauteur van het onderzoek. Zo schudde de Tyrannosaurus rex zijn prooi aan stukken door zijn kop flink heen en weer te bewegen, zoals een krokodil. De Allosaurus daarentegen rukte het vlees met rechte bewegingen van het karkas, net zoals valken in hun prooi pikken.

WitmerLab, Ohio University
WitmerLab, Ohio University
Computersimulatie
Voor het onderzoek, dat is gepubliceerd in het online tijdschrift Paleontologia Electronica, maakten de wetenschappers een computersimulatie van de Allosaurus. Dit deden zij op basis van botten van de nek, waarvan meerdere CT-scans werden gemaakt in een ziekenhuis in Athene. Ook werd er gekeken naar spieren die de Allosaurus zou bevatten, zoals de nekspier genaamd ‘longissimus capitis superficialis’. In de meeste dinosaurussen, zoals de T. rex, loopt deze spier van beide zijkanten van de nek naar een bot in de uiterste hoeken van de schedel. Snively: “Wanneer de spier aan één kant samentrekt, beweegt het hoofd die richting uit. Echter, wanneer de spieren aan beide zijden samentrekken, wordt het hoofd recht naar achteren getrokken.” Bij de Allosaurus daarentegen, bleek het anders te werken. Bij deze dinosaurussoort zat de longissimus-spier een stuk lager aan de schedel vast, wat ervoor zorgt dat het hoofd van voren naar achteren beweegt. Om uiteindelijk te zien hoe de Allosaurus zijn prooi at, werd er ook een Stegosaurus nagebootst, een gebruikelijke prooi van de dinosauriërs.

Gewicht
De simulatie laat zien dat de Allosaurus zijn hoofd naar beneden bewoog om zijn prooi te vangen, deze daar voor korte tijd vasthield en vervolgens zijn hoofd recht omhoog trok om het vlees van het karkas te trekken. De onderzoekers hebben nog een verklaring voor het feit dat het eetgedrag van de Allosaurus en zijn neef de T. rex zo verschilde: het gewicht van hun kop. Het hoofd van de Allosaurus was een stuk lichter dan dat van de T. rex, wat het makkelijker maakte om het hoofd van boven naar beneden te bewegen. De soort was waarschijnlijk ook een stuk flexibeler en wendbaarder dan zijn neef. Echter had hij wel een stuk minder kracht.

Om met eigen ogen te zien hoe de Allosaurus zijn prooi opat, kunt u hier klikken voor een video.

Bronmateriaal

"Allosaurus fed more like a falcon than a crocodile, new study finds" - Charles R. Knight
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door eurekalert.org (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd