Ook peuters lijken al gelukkig te worden van geven

Nieuw onderzoek wijst erop dat kinderen van nog geen twee jaar oud al gelukkig worden van het weggeven van dingen. Het kan mogelijk verklaren waarom wij mensen anderen graag helpen.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van British Columbia in het blad PLoS ONE. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
De onderzoekers gaven de peuters een aantal crackers. Na een aantal minuten kregen de kinderen de opdracht één van de crackers aan een pop te geven. Niet lang daarna gaven de onderzoekers de peuters weer een cracker en kregen de peuters direct de opdracht die cracker aan de pop (door) te geven. Het hele experiment werd gefilmd en na afloop keken onderzoekers welke emoties kinderen gedurende het experiment lieten zien.

WIST U DAT…

Resultaten
Zo ontdekten ze dat kinderen er gelukkiger uitzagen wanneer ze hun eigen crackers met een pop deelden en dus geen cracker van de onderzoekers aan de pop (door)gaven. “Wat het meest opwindend is aan deze resultaten is dat kinderen het gelukkigst zijn als ze hun eigen spullen weggeven,” vertelt onderzoeker Lara Aknin. Blijkbaar geeft dat ze het grootste gevoel van voldoening.

Het onderzoek kan mogelijk verklaren waarom mensen anderen helpen. De studie wijst er namelijk op dat we daar een heel eenvoudige reden voor hebben: het voelt goed. Dat kinderen van nog geen twee jaar oud aan geven ook al zo’n goed gevoel overhouden, wijst er op dat het in onze natuur zit en dus niet zozeer is aangeleerd.

Bronmateriaal

"Giving makes young children happy, UBC study suggests" - UBC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mike Renlund (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd