Vrouwelijke atleet heeft geluk, mannelijke atleet presteert

De Zomerspelen komen er weer aan en daar wordt op de Amerikaanse tv niet zo eerlijk verslag van gedaan. Dat blijkt uit onderzoek. Vrouwelijke prestaties worden bijvoorbeeld (onbewust) gebagatelliseerd.

Onderzoeker James Angelini van de universiteit van Delaware bestudeerde hoe NBC – het netwerk dat in de VS verslag mag doen van de Spelen – over atleten sprak. “De sportwereld is zo’n mannendomein dat ik dacht dat het wel interessant zou zijn om te bestuderen hoe vrouwelijke atleten in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers werden geportretteerd,” vertelt Angelini aan Scientias.nl. Later besloot hij ook te kijken hoe atleten van verschillende rassen en nationaliteiten door de commentatoren werden afgeschilderd.

Mannen versus vrouwen
Het onderzoek levert hele opvallende resultaten op. Zo ontdekte Angelini dat commentatoren heel anders praten over het succes van vrouwen dan over het succes van mannen. Wanneer een vrouwelijke atlete succes had, benadrukten commentatoren hoeveel geluk ze had en werd minder de nadruk gelegd op de fysieke vaardigheden van de atlete. Bij succesvolle mannen werd de vaardigheid en toewijding juist bejubeld. Wanneer een vrouw geen succes had, werd juist haar vaardigheid en toewijding in twijfel getrokken. Als mannen falen, werd er niet zozeer over hun falen, maar juist over de wijze waarop hun tegenstanders erin slaagden om ze te verslaan, gesproken.

WIST U DAT…

…mannen meer bacteriën op hun bureau hebben dan vrouwen?

Rassen
En niet alleen de verslaggeving over mannen en vrouwen is wat oneerlijk. Ook wanneer mensen van verschillende continenten met elkaar strijden, steken vooroordelen de kop op. Wanneer commentatoren bijvoorbeeld Afrikaans-Amerikaanse atleten besproken, hadden ze het vaak over hun kracht en fysieke vaardigheden. Bij Aziatische atleten werden er veel meer opmerkingen gemaakt over hun intelligentie. En bij blanke atleten, hadden commentatoren het vaker over toewijding.

Een probleem?
Dat de commentatoren de kijker (onbewust) een beetje een vertekend beeld geven, moge duidelijk zijn. Maar is dat echt een probleem? “Ik denk dat dit wel een probleem kan creëren voor toeschouwers die echt luisteren naar wat er gezegd wordt. Deze uitzendingen bestendigen vooroordelen en in sommige gevallen gaat het om vooroordelen die schadelijk zijn voor de individuen waar deze over gaan.” Toeschouwers kunnen die vooroordelen en stereotyperingen vervolgens overnemen. Angelini heeft dan ook nog wel een advies voor NBC. “Ik zou NBC willen adviseren om goed te kijken welke richtlijnen het aan de werknemers meegeeft als het gaat om wat gepast en ongepast is om over atleten te zeggen.”

Niet representatief
We vroegen Angelini ook of zijn bevindingen – die enkel de verslaggeving van NBC betreffen – representatief zijn voor andere netwerken wereldwijd. Maar dat denkt hij niet. “Na de Zomerspelen in Beijing, China vergeleken we de uitzending van NBC met die van CCTV (de Chinese tegenhanger, red.) en ontdekten dat atleten op de Chinese televisie anders behandeld worden dan op de Amerikaanse tv.”

Angelini zet zijn onderzoek voort en wel tijdens de Spelen in Londen die binnenkort beginnen. Dan zal hij opnieuw kijken hoe NBC verslag doet. Ook de verslaggeving van de BBC wordt dan geanalyseerd.

Bronmateriaal

"Studies show Olympics commentary differs based on gender, race and nationality" - Udel.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cassio Vogel Dorneles (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd