Dat een zwangere vrouw geteisterd wordt door hormoonveranderingen is de meesten wel bekend. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat ook de hormoonspiegel van de vader al voordat het kind geboren is, enkele veranderingen doormaakt.
Dat een kindje krijgen ook een vader niet in de koude kleren gaat zitten, is al wel enige tijd bekend. Zo is uit diverse onderzoeken gebleken dat een man na de geboorte van zijn kind enkele hormonale veranderingen doormaakt. Zo neemt de hoeveelheid testosteron van de vader kort na de geboorte van zijn kind af.
Voor de geboorte
Nieuw onderzoek toont nu echter aan dat die hormonale veranderingen niet pas inzetten zodra het kind ter wereld komt. Al voor de geboorte van hun kind, zien vaders hun hormoonspiegel veranderen. De hoeveelheid testosteron en oestradiol neemt bij vaders in spé voor hun kind geboren wordt, al af.
Experiment
De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 29 stellen die in verwachting waren van hun eerste kindje. Bij 12, 20, 28 en 36 weken zwangerschap werd zowel van de aanstaande moeders als vaders wat speeksel afgenomen. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de hormonen testosteron, cortisol, oestradiol en progesteron. Bij vrouwen bleken allevier de hormonen toe te nemen. Bij mannen nam de hoeveelheid testosteron (wordt geassocieerd met agressie en zorg voor kinderen) en oestradiol (wordt geassocieerd met binding en zorg) af. Hun hoeveelheid cortisol (stresshormoon) en progesteron (geassocieerd met onder meer moederlijk gedrag) nam niet af.
Waarom?
“We weten niet precies waarom de hormonen van mannen veranderen,” vertelt onderzoeker Robin Edelstein. “Deze veranderingen kunnen liggen aan psychologische veranderingen die mannen ervaren wanneer ze zich voorbereiden op het vaderschap, aan veranderingen in hun relatie of zelfs aan fysieke veranderingen die mannen samen met hun zwangere partner ervaren. Hoe dan ook: de hormonale veranderingen die de vader doormaakt, kunnen belangrijke implicaties hebben voor het gedrag dat ze als vader, wanneer hun kinderen geboren zijn, vertonen.”
Het onderzoek suggereert voorzichtig dat niet alleen de aanwezigheid van kinderen, maar ook de wetenschap dat er een kindje op komst is al invloed kan hebben op de hormonen van de vader. De onderzoekers pleiten echter voor nader onderzoek. Ze zouden dan de hormonen van mannen die ‘in verwachting zijn’ naast de hormonen van mannen die geen kindje verwachten willen leggen.