8000 jaar oude olijfolie ontdekt in Israël

olijfolie

Wetenschappers hebben in Israël potten ontdekt met daarin restjes olijfolie. De olie is al zeker 8000 jaar oud en is daarmee de oudste olijfolie die ooit in Israël en mogelijk zelfs in het Middellandse Zeegebied is aangetroffen.

Onderzoekers deden hun ontdekking in Ein Zippori, op ongeveer 2 kilometer afstand van Nazaret. Archeologen kregen tussen 2011 en 2013 de mogelijkheid om dit gebied te verkennen en opgravingen uit te voeren voordat de snelweg ernaast verbreed zou worden.

Tijdens de opgravingen stuitten de onderzoekers op resten van klei vervaardigde potten. De potten stamden uit het zesde millennium voor Christus. Natuurlijk waren de onderzoekers benieuwd wat er vroeger in deze potten zat opgeslagen. Met behulp van moderne technologieën slaagden ze erin om dat te achterhalen. In de meeste potten werden restjes olijfolie aangetroffen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Israel Journal of Plant Sciences.

Het betekent dat in Israël zo’n 8000 jaar geleden al olijfolie werd vervaardigd. Het is het oudste bewijs van olijfolieproductie in Israël en mogelijk zelfs in het gehele Middellandse Zeegebied.

Bronmateriaal

"Israel Antiquities Authority" - Facebook
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Israel Antiquities Authority.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd