Nieuwe techniek kort langdradige homevideo’s in

tv-klassiek

Je vrienden zijn op vakantie geweest naar Thailand en willen graag de video tonen. Uit beleefdheid accepteer je deze uitnodiging, maar eigenlijk weet je al waar het heen gaat. De video duurt uren en is vooral leuk voor ‘insiders’. Oftewel, je had er bij moeten zijn. Gelukkig komen wetenschappers nu met een unieke technologie, waardoor saaie homevideo’s voorgoed verleden tijd zijn.

Onderzoekers van de Carnegie Mellon universiteit hebben een algoritme geschreven om automatisch saaie stukken uit video’s te knippen. Het computerprogramma analyseert de beelden en verwijdert terugkerende of herhalende shots. Het programma kan op iedere laptop geïnstalleerd worden. Om een uur video te bewerken heeft LiveLight één tot twee uur nodig. Maar des te sneller de hardware, des te sneller de video bewerkt is.

De technologie kan gebruikt worden om automatisch goede homevideo’s te maken. Op die manier hebben particulieren geen dure software nodig om video’s te bewerken. Maar er zijn meer interessante toepassingen voor LiveLight. Deze software kan automatisch video’s van beveiligingscamera’s verkorten en de meest interessante momenten tonen. Denk aan een moment waarop een inbreker toeslaat.

Hieronder is een voorbeeld te zien van hoe LiveLight werkt. Een video van twee minuten is ingekort naar dertig seconden, maar de herhalende aspecten zijn weg. Zo is het kind in de video ongeveer een minuut aan het spelen met de iPad. De software herkent dit als herhaling en knipt er vijftig seconden af.

Meer voorbeelden van LiveLight zijn hier te bekijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd