Ook fruitvlieg heeft nierstenen

Wetenschappers tonen aan dat ook fruitvliegen nierstenen kunnen krijgen en volgden de vorming ervan onder de microscoop.

Voor ons mensen kan de aanwezigheid van nierstenen heel vervelend en pijnlijk zijn. En dat geldt ook voor andere dieren. Vandaar dat onderzoekers lang geen geschikte proefdieren konden vinden om mee te experimenteren. Maar daar is nu verandering in gekomen. Fruitvliegen hebben geen last van hun nierstenen en kunnen dus met een gerust hart bestudeerd worden. De studie heeft maar één doel: een stofje vinden dat de totstandkoming van nierstenen tegengaat.

Sneller
De onderzoekers ontdekten dat fruitvliegen bij een speciaal dieet heel snel nierstenen ontwikkelen. Bij mensen duurt het enkele jaren voordat nierstenen ‘af’ zijn: bij fruitvliegen gaat het veel sneller. Dat maakt de dieren nog geschikter als proefdieren. De onderzoekers hebben de vorming van nierstenen ook op de voet kunnen volgen. Ze zagen onder de microscoop hoe de nierstenen in real time ontstonden.

WIST U DAT…

…fruitvliegen die geen seks kunnen hebben naar de fles grijpen?

Microscoop
Maar daar blijft het niet bij. Ook hebben de wetenschappers een gen ontdekt dat een bijdrage lijkt te leveren aan de totstandkoming van de nierstenen. Als het gen niet actief is, ontwikkelen de vliegen minder stenen. Dat hebben de wetenschappers tijdens een bijeenkomst van de Genetics Society of America bekend gemaakt.

Dat zijn nuttige aanknopingspunten voor nader onderzoek die hopelijk leiden tot een medicijn dat de vorming van nierstenen kan tegengaan. Mensen die een niersteen oplopen, kunnen daar veel hinder van ondervinden. Met behulp van medicijnen en ultrasone geluiden kan men ervoor zorgen dat de niersteen verdwijnt. Maar de kans is groot dat mensen later weer een niersteen krijgen. De onderzoekers hopen een middeltje te vinden dat dat kan voorkomen.

Bronmateriaal

"Fruit Flies Get Kidney Stones Too!" - GLA.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Botaurus (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd