Mieren paren met stervende koningin

Mieren die paren met een stervende koningin die op datzelfde moment wordt opgegeten: een natuurliefhebber legde het vast.

Het onderstaande filmpje is gemaakt door Adrián Skippy Purkart. In het filmpje is te zien hoe een mierenkoningin door een krabspin wordt verorberd.

Krabspin
Terwijl de krabspin de mier opeet, wordt het stervende vrouwtje belaagd door mannetjes die met haar willen paren. Het feit dat ze stervende is, lijkt ze niet te deren. Net als het feit dat zich op slechts enkele centimeters afstand een geduchte vijand – de krabspin – bevindt.

Chemicaliën
Maar waarom doen deze mieren dat? Paren heeft immers geen zin: dit vrouwtje gaat geen jongen meer op de wereld zetten. Het heeft alles te maken met chemische stofjes, zo legt onderzoeker Walter Tschinkel aan Livescience uit. Mieren stoten die uit om met elkaar te communiceren. Bijvoorbeeld als het gaat om seks. Het vrouwtje is nog niet dood en stoot deze stofjes waarschijnlijk nog steeds uit. De mannetjes reageren daarop.

Dat de mannetjes het niet zo nauw nemen en zelfs zo dicht bij een geduchte vijand willen komen om te paren, is ook goed te verklaren. Mieren leven in koloniën met aan het hoofd één of meerdere koninginnen. In die kolonie heeft iedereen een taak. Er zijn bijvoorbeeld werkers, maar ook mieren die het nest moeten verdedigen. Seks met de koningin is maar voor weinigen weggelegd. Geen wonder dat de heren nu hun kans schoon zien.

Bronmateriaal

"Prenolepis nitens males ants mating with dying half-eaten queen" - Youtube.com
"Video Shows Ants Mating with Dying, Half-Eaten Queen" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd