Onzichtbaarheidscape komt eraan

Harry Potter maakte ‘m beroemd en nu gaan ook wetenschappers ermee aan de haal: de onzichtbaarheidscape. Engelse onderzoekers hebben in de ontwikkeling van de cape naar eigen zeggen een enorme stap voorwaarts gemaakt. Ze maakten een flexibel metamateriaal dat het licht manipuleert en zo in theorie mensen en objecten onzichtbaar kan maken.

Metamaterialen zijn in staat om lichtbanen te verstoren of een andere kant op te sturen. Zo verdwijnt datgene wat zich onder het metamateriaal bevindt.

Structuur
Onderzoekers zijn er al wel eens in geslaagd om zo voorwerpen te laten verdwijnen, maar in dat geval waren de golflengtes veel langer dan wij konden zien. Om voorwerpen (of mensen) op kortere en dus zichtbare golflengtes te laten verdwijnen, was een flexibel metamateriaal met een extreem kleine structuur nodig. De wetenschappers hebben nu aangetoond dat dat te maken is.

Manipulatie
Ze produceerden een flexibel membraam van metamateriaal dat ook in kleding kan worden verwerkt. Door de membranen op te stapelen kan een flexibele stof ontstaan die als basis voor zo’n onzichtbaarheidscape kan dienen. “Metamatrialen geven ons de ultieme handvaten om het gedrag van licht te manipuleren,” concludeert onderzoeker Andrea Di Falco.

“Het is duidelijk nog geen onzichtbaarheidscape,” merkt expert Ortwin Hess op. “Maar het is een stap in de goede richting.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd