Lancering Discovery uitgesteld door slecht weer

De lancering van de spaceshuttle Discovery is 24 uur uitgesteld in verband met slecht weer. Als alles naar wens verloopt vertrekt de shuttle vrijdag om 20:04 uur Nederlandse tijd vanaf het lanceerplatform in Florida. Het gaat een historische lancering worden, want het is de laatste keer dat de shuttle Discovery een ruimtevlucht maakt. De lancering is morgen live te volgen.

Het is nog onzeker of de lancering morgen doorgaat, want de kans is veertig procent dat Discovery morgen niet kan vertrekken door te harde wind boven het Kennedy Space Center.

Discovery brengt zes mensen naar het internationale ruimtestation. Of zeven, als we de menselijke robot Robonaut 2 meerekenen. Het is de bedoeling dat de robot – die over al zijn verrichtingen twittert – het komende decennium allerlei taken in het ISS gaat verrichten en zo het leven in het ruimtestation gemakkelijker maakt.

De laatste lancering van Discovery is al enkele keren vertraagd. Als alles goed gaat wordt het ruimtevaartuig morgen echt gelanceerd. Volgend jaar vinden er nog twee shuttle-vluchten plaats en dan is het afgelopen. Op 27 februari 2011 wordt Endeavour (STS-134) gelanceerd. Atlantis (STS-135) volgt op 28 juni.

De lancering is live via NASA tv te volgen. Hieronder ziet u een live-stream van NASA tv.

Bronmateriaal

"Mission Status Center" - Spaceflight Now

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd