“Gameverslaving bij jongens leidt tot agressie”

Een gameverslaving leidt bij jongens tot een toename van agressief gedrag. Dit beweert communicatiewetenschapper Jeroen Lemmens. Het maakt hierbij niet uit of games agressief zijn of niet. Lemmens ondervroeg 851 jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en beweert dat vooral eenzame jongens met een laag zelfbeeld en weinig sociale vaardigheden gameverslaafd kunnen raken.

“Als ze aan het gamen zijn vergeten zij tijdelijk hun negatieve gevoelens,” beweert Lemmens van de Universiteit van Amsterdam. “Op die manier verwaarlozen ze echter ook hun sociale contacten en worden ze nog eenzamer dan daarvoor.”

Agressie
“Uiteindelijk zullen gameverslaafden problemen krijgen met hun ouders of school,” vervolgt Lemmens. “Het is dan ook nodig dat zij zo snel mogelijk afkicken, maar dat leidt vaak ook tot prikkelbaarheid of agressief gedrag.”

In zijn proefschrift concludeert Lemmens dat jongeren agressief gedrag vertonen in situaties waarin zij niet kunnen spelen, bijvoorbeeld op school of thuis wanneer ouders de speeltijd inperken.

Online-project
Ook de Universiteit van Twente is momenteel bezig met een onderzoek naar gameverslaving. Daarbij werken vijftig jongeren mee aan een onlineproject dat gameverslaving moet tegengaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd