Ons brein begint na ons 24e al trager te reageren

starcraft

Wanneer beginnen onze cognitieve prestaties af te nemen? Al heel vroeg, zo stelt nieuw onderzoek. Zo rond ons 24e begint ons brein al trager te reageren op zijn omgeving.

Die conclusie trekken onderzoekers van de Simon Fraser University nadat ze de gegevens en prestaties van meer dan 3305 gamers bestudeerden. Alle gamers speelden het computerspel StarCraft 2, waarbij ze oorlog moeten voeren in de ruimte en daarmee leuke geldprijzen kunnen winnen. De onderzoekers bestudeerden duizenden uren van het spel en keken naar de strategische keuzes die proefpersonen maakten, hoe ze op hun tegenstanders reageerden en nog belangrijker: hoeveel tijd ze nodig hadden om te reageren.

Resultaten
De resultaten zijn duidelijk. Na hun 24e levensjaar begonnen de proefpersonen langzamer te reageren. “De proefpersonen vertonen een vertraging in hun cognitieve snelheid, hiervan weten we dat deze heel belangrijk is voor hun prestaties,” stelt onderzoeker Joe Thompson. “Deze cognitieve achteruitgang is zelfs zichtbaar bij mensen die heel ervaren zijn in het spel.”

Aanpassen
Op ons 24e zijn we dus al over onze snelheidspiek heen. Maar daar lieten de proefpersonen het niet bij zitten. “Ons onderzoek vertelt ons een nieuw verhaal over de menselijke ontwikkeling,” vertelt Thompson. “Oudere spelers waren weliswaar trager, maar leken dat te compenseren door simpelere strategieën te gebruiken en de interface van het spel efficiënter te benutten dan jongere spelers, zodat ze hun vaardigheden behielden, ondanks dat ze trager werden.”

De resultaten suggereren dat onze cognitieve vermogens blijven veranderen en dat wij ons moeten blijven aanpassen. “Onze alledaagse prestaties zijn het resultaat van een constant samenspel tussen verandering en aanpassing.”

Bronmateriaal

"Study says we’re over the hill at 24" - SFU.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rodrigo Bastos (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd