Revolutionaire lancering van SpaceX’ Dragon opnieuw uitgesteld

falcon

Technische problemen dwingen SpaceX opnieuw om ruimtecapsule Dragon aan de grond te houden. De voor gisterenavond geplande lancering – waarbij voor het eerst geprobeerd zou worden om delen van de raket weer heelhuids op aarde te verwelkomen – ging niet door.

Eigenlijk had de Falcon 9-raket gisterenavond het luchtruim moeten kiezen en ruimtevaartuig Dragon naar het internationale ruimtestation moeten sturen. Maar de lancering ging niet door. De oorzaak was een lek in de eerste trap van de Falcon 9-raket.

Eerder uitstel
Het is niet de eerste keer dat de lancering wordt uitgesteld. Dat gebeurde al een keertje eerder, vanwege problemen die geen verband houden met de problemen die de raket nu ondervindt.

Voorraad

De buik van ruimtevaartuig Dragon zit vol met voorraden voor de astronauten aan boord van het ISS. Tussen de voorraden bevinden zich onder meer deze sla-plantjes.

Goedkoper
Met het uitstel blijft het nog even spannend. Want het is weliswaar niet de eerste keer dat SpaceX een ruimtevaartuig vol voorraden naar het ISS stuurt, het is wel de eerste keer dat SpaceX Dragon naar het ISS stuurt én gaat proberen om delen van de raket waarmee het ruimtevaartuig gelanceerd wordt, heelhuids terug op aarde te laten arriveren. Het is de bedoeling dat een aantal delen van de raket na lancering terug op aarde (in de oceaan) valt, waarna deze in theorie hergebruikt zouden kunnen worden. En dat is revolutionair: de meeste raketten zijn zo ontworpen dat ze wanneer ze terug naar de aarde vallen, in de atmosfeer verbranden. Maar tijdens deze lancering is het de bedoeling dat de eerste trap van de raket de terugreis door de atmosfeer overleeft en in de oceaan landt.

Meer
Het is de opmars naar meer. Veel meer: een volledig herbruikbare raket die de ruimtevaart een stuk goedkoper moet maken. “Als iemand kan achterhalen hoe we raketten efficiënt kunnen hergebruiken dan wordt toegang tot de ruimte tot wel honderd keer goedkoper,” stelt Elon Musk, oprichter van SpaceX. “Een volledig herbruikbaar voertuig is nog nooit gemaakt. En dat is de fundamentele doorbraak die nodig is om de toegang tot de ruimte te revolutioneren.” En daarom werkt SpaceX aan de Grasshopper. Een raket die na lancering terugkeert naar aarde en keurig verticaal, op zijn pootjes op aarde landt.

Maar voor het zover is, moet SpaceX eerst proberen om een deel van de raket die Dragon moet lanceren, terug te halen. En dat is pionieren. En dus hartstikke spannend. Toch moeten we nog even geduld hebben. De lancering is nu uitgesteld tot vrijdag. Als de problemen dan zijn opgelost, hoopt SpaceX toch echt eindelijk te kunnen laten zien hoe we ook lanceersystemen kunnen recyclen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd