Onbekende factor camoufleert mogelijk de schade die klimaatverandering in dierenrijk aanricht

  mot

  Klimaatverandering heeft een veel grotere invloed op diersoorten dan wetenschappers vermoeden. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Een groot deel van de schade die klimaatverandering in het dierenrijk aanricht zou tot op heden verborgen zijn gebleven.

  Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Michigan nadat ze tachtig soorten motten in het Finse deel van Lapland bestudeerden. Ze ontdekten dat negentig procent van de soorten tussen 1978 en 2009 stabiel was of zelfs in aantal toenam. Ondertussen steeg de temperatuur in het leefgebied van de motten en viel er ‘s winters meer neerslag. “Je ziet dat het warmer wordt, je ziet dat het natter wordt en je ziet dat de populaties motten hetzelfde blijven of zelfs groeien,” legt onderzoeker Mark Hunter uit. “Dus denk je: ‘Geweldig, de motten houden van dit warmere, nattere klimaat’. Maar zo zit het niet.”

  Statistische technieken
  Hunter gebruikte statistische technieken om de kluwen van factoren die invloed hebben op de grootte van de populatie motten uit elkaar te halen. Hij stelde vervolgens van elke factor vast welke invloed deze op de motten had. Meer neerslag en hogere temperaturen bleken de groei van de populatie te beperken. “Elke keer als het bijzonder warm of bijzonder nat was, had dat een negatieve invloed op de snelheid waarmee de populatie groeide. Toch zijn de meeste populaties motten stabiel of zelfs aan het groeien. Dus de enige mogelijkheid is dat een andere factor dan klimaatverandering – een factor die wij niet gemeten hebben – de motten beschermt tegen een substantiële terugloop van het aantal motten en de negatieve effecten van klimaatverandering maskeert.”

  WIST U DAT…

  Wereldwijd
  Hoewel dit onderzoek zich beperkt tot motten in Lapland is niet ondenkbaar dat een nog onbekende ecologische factor ook in andere gebieden wereldwijd de negatieve gevolgen van klimaatverandering verbergt. En als dat het geval is, onderschatten onderzoekers waarschijnlijk de negatieve gevolgen die klimaatverandering voor diersoorten heeft.

  Hoelang?
  Wellicht denkt u: waar maken we ons druk over? De negatieve effecten van klimaatverandering worden misschien onderschat, maar ze worden tegelijkertijd gecompenseerd. Maar zo simpel is het niet. “We weten niet hoelang dit effect blijft bestaan,” benadrukt Hunter. “Blijft het voor altijd of zullen de negatieve effecten van klimaatverandering uiteindelijk toch de boventoon gaan voeren en ervoor zorgen dat deze populaties instorten?”

  Meer onderzoek zal moeten aantonen welke factor de negatieve effecten van klimaatverandering in het geval van de Finse motten opvangt. Een mogelijkheid is dat het iets te maken heeft met de vegetatie. Onderzoekers hebben eerder vastgesteld dat de dichtheid van bomen en struiken in het leefgebied van deze motten de laatste decennia toeneemt. Die bossen voorzien de motten van voedsel, een schuil- en rustplaats. Wellicht kunnen die veranderingen in vegetatie verklaren waarom de motten – ondanks de negatieve effecten van klimaatverandering – het zo goed doen. Maar nogmaals: nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen.

  Bronmateriaal

  "Moth study suggests hidden climate change impacts" - Umich.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Walter Schön (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd