Onderzoek met korte titel wordt vaker geciteerd

  paper

  Wetenschappers die willen dat er over hun studie gesproken wordt, houden de titel ervan beter kort.

  Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat wetenschappelijke onderzoeken met een korte titel veel vaker geciteerd worden. Dat schrijven onderzoekers in hun paper dat – natuurlijk – met een korte titel is uitgerust: The advantage of short paper titles.

  Het onderzoek
  De onderzoekers bestudeerden de 20.000 papers die elk jaar tussen 2007 en 2013 het meest geciteerd waren. Van elk paper stelden ze het aantal letters, spaties en leestekens in de titel vast. Vervolgens legden ze de lengte van de titel naast het aantal keren dat de studie geciteerd was. Uit het onderzoek blijkt dat studies met een kortere titel doorgaans vaker geciteerd werden.

  Prestigieus blad
  Nu zijn er natuurlijk verschillende factoren van invloed op het aantal keren dat je als wetenschapper geciteerd wordt. Zo is de kans dat je geciteerd wordt bijvoorbeeld groter als je studie in een prestigieus blad verschijnt. Wanneer de onderzoekers ook daarmee rekening hielden, bleek de correlatie tussen de lengte van de titel en het aantal keren dat een studie geciteerd werd, wat minder sterk. Maar nog steeds werden studies met een korte titel doorgaans vaker geciteerd.

  De resultaten zijn op verschillende manieren te verklaren. “Een mogelijke verklaring is dat bladen met veel invloed de lengte van de titels van de papers die hierin verschijnen, beperken.” Een andere mogelijkheid is dat kortere titels beter te begrijpen zijn, waardoor de papers vaker gelezen worden en de invloed van de papers groter is.

  Bronmateriaal

  "The advantage of short paper titles" - Royalsocietypublishing.org

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd