Politieman ziet echt meer dan de burger

politieman

Is het dan toch terecht dat rechters doorgaans meer waarde hechten aan een getuigenis van een politieagent?

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam verzamelden een aantal proefpersonen: gewone burgers en leden van observatieteams van de politie. De proefpersonen beken vervolgens een drugsdeal bij een hotel die op film was opgenomen. Voordat de film werd vertoond, hadden officieren van justitie aan de proefpersonen verteld waar zij op moesten letten.

Betrouwbaar
Nadat de film was afgelopen, bleken de politiemensen veel meer details te kunnen vertellen over de drugsdeal dan de gewone burgers. Ook was de informatie van de politiemensen betrouwbaarder en waren de politiemensen beter in staat om de drugshandelaren te herkennen.

Schilderijtje
Een andere opvallende bevinding is dat de gewone burgers weer beter in staat waren om een schilderij dat in de lobby van het hotel hing, te herkennen. Het suggereert dat gewone burgers meer aandacht besteedden aan details die niets met de drugsdeal te maken hadden.

“De resultaten van het onderzoek waren voor ons ook bijzonder verrassend,” stellen de onderzoekers, wiens studie verschenen is in het blad Legal and Criminological Psychology. Eerdere onderzoeken suggereerden namelijk dat politiemensen niet beter waarnemen dan burgers. “Maar dat blijkt niet op te gaan voor Nederlandse observatieteams. Mogelijk komt dat door de opleiding van deze agenten.”

Bronmateriaal

"Politiemensen kunnen beter waarnemen dan burgers" - VU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd