Om een gunst vragen? Dat doe je zo!

bedelen

Op het sociale medium Reddit staat een leuke rubriek: Random Acts of Pizza. Wie een gratis pizza wil, kan hier een berichtje plaatsen. Gulle weldoeners kunnen vervolgens een pizza weggeven. Natuurlijk wordt niet iedere schreeuw om een pizza beantwoord. Wetenschappers hebben de duizenden berichten van Random Acts of Pizza gebruikt om een belangrijke vraag te beantwoorden: hoe vraag je om een gunst?

Je stapt zojuist uit de trein en ziet een man tegemoet komen. Hij steekt zijn hand uit. “Mag ik vijftig cent, want dan kan ik mijn vrouw bellen dat ik later thuis ben.” Geef jij deze man vijftig cent of weiger je? Dat hangt van een aantal factoren af. Mogelijk peil je of het verhaal van de beste man wel echt waar is. Gebruikt hij het geld niet voor andere dingen? En ziet hij er betrouwbaar uit?

Amerikaanse wetenschappers beweren in een paper op Arxiv.org dat er een verband bestaat tussen een goed verhaal en de status van een persoon. De status laat zien dat iemand te vertrouwen is en dat zijn verhaal mogelijk waar is. Ook de inhoud van het verhaal is zeer belangrijk.

Random Acts of Pizza
De wetenschappers onderzochten 21.000 berichten geplaatst tussen december 2010 en september 2013 in de rubriek Random Acts of Pizza. Vervolgens analyseerden ze de geschiedenis van deze gebruikers door in totaal 1,9 miljoen posts te scannen. De onderzoekers keken naar het sentiment van de post, hoe beleefd iemand was, de lengte van het bericht en of een verzoek positief of negatief geladen was. Het uiteindelijk algoritme kan voor 70% succesvol voorspellen of een bericht beantwoord wordt met een gratis pizza.

Beleefd zijn

Helpt het om beleefd te zijn? Nee, concluderen de onderzoekers. Het enige dat helpt is wanneer iemand de toekomstige schenker van een pizza alvast bedankt daarvoor.

Geld, werk of familie
Wanneer gebruikers een verhaal plaatsen over hun werk, over geld of over hun familie, dan is de kans op succes groter. Vertelt een gebruiker dat hij student is? Dit heeft helaas geen invloed. Het is niet slim om te vertellen dat je iets te vieren hebt met vrienden of dat je dronken bent, dat heeft juist weer een negatief effect.

Daarnaast is de status belangrijk. Des te meer karma een gebruiker op Reddit heeft, des te groter de kans dat hij of zij een gratis pizza krijgt.

Een goed verhaal over familie, werk of geld helpt!
Een goed verhaal over familie, werk of geld helpt!
Voorbeelden
“We zien dat het goed is om een duidelijk verhaal te vertellen waarom je naar een pizza verlangt”, vertelt Tim Althoff van de universiteit van Stanford. Een goed voorbeeld:
‘Mijn vriendin en ik hebben het lastig, omdat ze geen baan heeft en medisch afgekeurd is voor haar werk. We hebben dus geen geld meer om leuke dingen te doen, zoals uit eten gaan of shoppen. In het verleden heb ik wel eens pizza’s weggegeven bij RAOP, en ik hoop dat vandaag iemand mij helpt om mijn dag beter te maken.’

Een slecht voorbeeld:
‘Mijn vriend komt dit weekend naar Amsterdam. Ik heb hier zin in, want het is al lang geleden dat ik hem heb gezien. We gaan naar Ajax toe, maar het zou heel tof zijn als iemand ons daarvoor een pizza geeft.’

Goed onderzoek
Is dit een flauw onderzoek? Nee, juist het tegenovergestelde! Normaal gesproken is het heel lastig om uit te zoeken waarom een wildvreemde de één wel helpt en de ander niet. Dit komt omdat er een heleboel factoren zijn die ons beïnvloeden. Bij dit onderzoek werd er enkel gekeken naar het wel of niet ontvangen van een pizza, waardoor de gegevens makkelijker te analyseren zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd