Drone doodt burger: wie is verantwoordelijk?

  drone-vs-mens

  In de toekomst zullen steeds minder soldaten naar onrustige gebieden reizen. Drones nemen het werk uit handen. In Pakistan zijn sinds 2004 naar schatting 2.200 tot 3.300 mensen om het leven gekomen door drones, waaronder 400 onschuldige burgers. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk?

  Robotethicus Linda Johansson van het Zweedse KTH Instituut voor Technologie vindt dat het de hoogste tijd is om na te denken over de vraag wie verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden. De drone of de bestuurder? “Gezien de snelheid van vooruitgang is het niet zinloos om nu al over deze vraag na te denken”, vertelt Johansson.

  Alleen oorlog?

  Hoewel drones vaak worden ingezet in oorlogen, zijn ze ook nuttig op andere gebieden. Dankzij een drone is onlangs een duizend jaar oud dorpje ontdekt in Nieuw-Mexico.

  Geen sciencefiction
  Op dit moment worden drones nog bestuurd door mensen, maar het mogelijk dat drones in de toekomst zichzelf besturen. Dit is geen sciencefiction. “Omdat er minder budget is, gaat iemand straks meerdere drones tegelijkertijd besturen”, denkt Johansson. “Maar wanneer een situatie uit de hand loopt, is het mogelijk dat een bestuurder de controle uit handen geeft en de drone zelf laat beslissen. De mens wordt dan de zwakste schakel.”

  Er valt iets voor te zeggen dat robots zichzelf niet mogen verdedigen, aangezien ze hun leven niet riskeren. Johansson: “Betekent dit dat robots (en drones, red.) eigenlijk geen recht hebben om soldaten van een ander leger te vermoorden?”

  Oorlogsrecht
  Je zou denken dat er geen regels zijn op het slagveld, maar dat is niet waar. Er geldt oorlogsrecht. Een goed voorbeeld is dat het verboden is om het vuur te openen op iemand die een witte vlag draagt. Ook is het niet toegestaan om mensen aan te vallen die een rood kruis dragen. Verder mogen mensen die met een parachute uit een vliegtuig in nood springen niet aangevallen worden. Moeten we aan deze regels ook richtlijnen voor drones toevoegen? Wat vind jij? Laat je mening achter onder dit artikel!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd