Olijfolie kan beroerte voorkomen

Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken om hun gerechten te bereiden, hebben een tot wel 41 procent kleinere kans op een beroerte, zo blijkt.

De onderzoekers trekken die conclusie na een onderzoek onder 7000 Fransen. Alle proefpersonen waren ouder dan 65.

Experiment
De wetenschappers vroegen de proefpersonen om aan te geven hoeveel olijfolie ze gebruikten. De mensen die regelmatig olijfolie gebruikten, bleken een 41 procent kleinere kans op beroertes te hebben. Zelfs nadat andere factoren die van invloed kunnen zijn – denk aan: het dieet, gewicht en de hoeveelheid beweging – waren meegenomen, bleek olijfolie nog een doorslaggevende rol te spelen.

WIST U DAT…

…koffie de kans op een beroerte onder vrouwen verkleint?

Nieuw advies
“Ons onderzoek wijst erop dat nieuwe eetadviezen zouden moeten worden voorgeschreven om beroertes onder mensen van 65 jaar en ouder te voorkomen,” concludeert onderzoeker Cecilia Samieri. “Beroertes komen veel voor onder oudere mensen en olijfolie is een goedkope en gemakkelijke manier om ze te voorkomen.”

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat olijfolie mensen kan beschermen tegen een te hoog cholesterol, hartziekten en een hoge bloeddruk. Nader onderzoek naar de invloed van olijfolie op de gezondheid is echter noodzakelijk. Zo is in deze studie gevraagd naar het gedrag van mensen: het zou beter zijn om in een klinisch onderzoek vast te stellen hoeveel olijfolie mensen gebruiken en wat de gevolgen daarvan zijn.

Bovenstaande foto is gemaakt door Andreas Levers (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd