Objecten snel en accuraat benoemen voor vijftiger al lastig

hard nadenken

Nieuw onderzoekt toont aan dat het snel en accuraat benoemen van getoonde objecten al vanaf ons vijftigste lastiger wordt. Het kost dan al meer tijd om op de naam van het object te komen.

Dat schrijven Belgische wetenschappers in het blad Journal of the International Neuropsychological Society. Ze baseren hun conclusie op een experiment.

Experiment
De onderzoekers verzamelen een groep proefpersonen die bestond uit mensen van verschillende leeftijden. De proefpersonen kregen foto’s van objecten te zien. De onderzoekers keken hoe snel de proefpersonen reageerden en hoe accuraat hun antwoorden waren.

Foutje
Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen die net in de vijftig waren al aanzienlijk meer tijd nodig hadden om een object te benoemen dan mensen in de twintig of dertig. Mensen in de zestig en zeventig waren niet alleen nog veel trager, maar gaven objecten ook regelmatig verkeerde namen.

Het is onduidelijk hoe het komt dat mensen rond hun vijftigste al meer moeite krijgen met het benoemen van objecten. Misschien veranderen de taalvaardigheden van mensen. Maar misschien heeft het ook wel niets met die taalvaardigheden te maken en zijn het hele andere fysieke factoren die mensen bij het benoemen van objecten in de weg zitten.

Bronmateriaal

"Changes in Naming and Semantic Abilities With Aging From 50 to 90 years" - Cambridge.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mutiara Karina (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd