Hoe een ‘levend’ Mars eruitziet? Nou, misschien wel zo!

mars

In een ver verleden heeft Mars misschien wel oceanen gehad. En wellicht komen die ooit nog eens terug en is er ook ruimte voor wat groen op Mars. En dan krijgt de rode planeet toch wel een heel ander uiterlijk.

Dat laat Kevin Gill zien. De software-engineer maakte een prachtige reconstructie van hoe een levend Mars eruit zou kunnen zien.

Vrijheid
Hij gebruikte voor zijn reconstructie verschillende bronnen, maar behield zich ook wel enige dichterlijke vrijheid voor. “Ik ben zeker geen wetenschapper,” vertelt hij aan Universe Today. “Dus met uitzondering van de aspecten die ik echt uit harde data heb gehaald, heb ik ook veel aannames gedaan door het Marsterrein te vergelijken met vergelijkbare terreinen hier op aarde.” Gill pakte er de beroemde Blue Marble-beelden van de aarde bij en ging op zoek naar texturen op aarde die min of meer overeenkwamen met texturen op Mars. Vervolgens gebruikte hij stukjes uit de Blue Marble-beelden om vergelijkbare stukjes op Mars kleur en vorm te geven.

Het westelijk halfrond van Mars. Afbeelding: Kevin Gill.
Het westelijk halfrond van Mars. Afbeelding: Kevin Gill.

Logisch redeneren
De beelden zijn daarnaast ook gebaseerd op een stukje logisch redeneren. Als Mars ooit tot leven komt, is het niet zo aannemelijk dat ook de zes kilometer hoge vulkaan Olympus Mons groen zal kleuren, zo stelt Gill. Hier zal met het oog op de ligging ten opzichte van de evenaar en de vulkanen in dit gebied, een tropisch klimaat met bijbehorend terrein beter passen. Ook hield Gill bij het inkleuren van het terrein voortdurend rekening met de hoogte: hoe hoger gebieden waren, hoe donkerder de flora er is.

Gill benadrukt dat hij de beelden niet als wetenschappelijk wil presenteren. Hij wil met zijn reconstructie enkel tot de verbeelding spreken. En dat is wel gelukt!

Bronmateriaal

"Kevin Gill" - Google+
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin Gill.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd