Nobelprijs voor met bierblikje vrijende kever

Gisteren was het zover: de beroemde Ig Nobelprijzen voor lachwekkend onderzoek werden weer uitgedeeld. En dit zijn de winnaars!

Onderzoekers Darryl Gwynne en David Rentz kregen een Ig Nobelprijs voor hun onderzoek naar kevers. Ze ontdekten dat bepaalde kevers in Australië proberen te vrijen met weggegooide bierblikjes. Maar alleen als die bierblikjes bruin en gebobbeld zijn.

Vrede
De Ig Nobelprijs voor de vrede ging naar Arturas Zuokas. Hij bedacht een wel heel bijzondere oplossing om foutparkeren te bestraffen. Hij besloot met een tank over foutgeparkeerde auto’s heen te rijden.

Duizelig
De Ig Nobelprijs voor de fysica ging naar wetenschappers die probeerden uit te zoeken waarom discuswerpers in tegenstelling tot kogelslingeraars wel duizelig werden. De Ig Nobelprijs voor de chemie prijkt voortaan bij twee Japanners op de schoorsteen. Zij bedachten een manier om het specerij wasabi te gebruiken in een brandalarm: als er brand is, wordt wasabi losgelaten. Het sterke specerij maakt mensen dan wakker.

Nederland

Ook Nederland was goed vertegenwoordigd tijdens de Ig Nobelprijzen. Zo droegen Nederlanders hun steentje bij aan het onderzoek naar duizelige discuswerpers en mensen die nodig moeten plassen. Zij deelden dus in de eeuwige roem die deze prijs met zich meebrengt.

Geeuwende schildpad
Nog een kleine greep uit andere onderzoeken die een Ig Nobelprijs kregen: een studie waaruit blijkt dat de kolenbranderschildpad niet gaat geeuwen als een ander geeuwt. En een onderzoek waaruit blijkt dat mensen soms betere en soms slechtere beslissingen maken als ze nodig moeten plassen. Ook een studie naar waarom mensen zuchten werd met een prijs beloond.

Officieel worden de Ig Nobelprijzen uitgereikt aan onderzoeken die mensen eerst laten lachen en daarna aan het denken zetten. Hoewel de Ig Nobelprijzen op het eerste gezicht niet zo’n grote eer lijken, beginnen steeds meer wetenschappers toch ontzag te krijgen voor deze alternatieve Nobelprijs. Ze zijn het als een humoristische poging om mensen die niet veel met wetenschap hebben te interesseren voor wetenschappelijk onderzoek.

Bronmateriaal

"Beetle's beer bottle sex wins Ig Nobel Prize" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Improbable.com.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd