Klimaatverandering bedreigt Afrikaanse chocola

Uit een uitgebreid rapport blijkt dat klimaatverandering chocolade uit Ghana en Ivoorkust wel eens in gevaar kan brengen.

In het rapport – dat werd uitgebracht door CIAT (een internationaal centrum voor tropische landbouw) en Climate Change Agriculture and Food Security – wordt een blik geworpen op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana. Het levert in eerste instantie geen rooskleurig toekomstbeeld op.

Te droog
Als de temperaturen echt zo snel stijgen als verwacht dan worden deze belangrijke leveranciers van chocolade hard getroffen. Het gebied wordt te warm om cacao te blijven verbouwen. Cacaobomen krijgen daarbij veel te weinig water. Het gevolg: de productie loopt terug. En dat kan al in 2030 leiden tot een sterke afname in chocolade. Voor de boeren is dat een ramp: zij zijn helemaal afhankelijk van de inkomsten die ze dankzij cacao binnenhalen.

WIST U DAT…

…er nu ook al 3D-printers zijn die chocolade printen?

Verhuizen?
De cacaoplantages verhuizen, lijkt geen optie. De cacaobomen groeien op dit moment het beste op een hoogte van 100 tot 250 meter boven de zeespiegel. In 2050 zal de warmte boeren dwingen om het nog hogerop te zoeken: 450 tot 500 meter boven de zeespiegel. Maar het betreffende deel van Afrika is vrij plat en dus hebben boeren die keuze niet. Daarnaast zal voor de aanleg van nieuwe plantages veel bos moeten wijken en dat draagt weer bij aan klimaatverandering.

Schaduw
Daarom moet de oplossing in een andere hoek gezocht worden, zo concluderen de onderzoekers. Zo zouden boeren bijvoorbeeld grotere bomen rondom hun cacaobomen kunnen zetten, zodat deze in de schaduw staan en dus koel blijven. Ook zouden de boeren hun kansen moeten spreiden door niet langer alleen in te zetten op cacao, maar ook andere gewassen te verbouwen. De wetenschappers zien het niet direct somber in: klimaatverandering biedt kansen wanneer boeren maar bereid zijn om zich aan te passen.

Hoewel het er voor bepaalde delen van Ghana en Ivoorkust zo op het eerste gezicht niet zo heel goed uitziet, benadrukken de onderzoekers dat er ook gebieden zijn waar nu geen cacao kan worden verbouwd, maar waar dat in de toekomst wel een optie wordt. Of de mensen daar er voor gaan kiezen om chocolade te gaan verbouwen is onduidelijk. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het verbouwen van grondstoffen voor biobrandstoffen mogelijk winstgevender en dus aantrekkelijker is.

Bronmateriaal

"Planet Getting Too Hot for Chocolate? Study Finds Climate Change Could Threaten Cocoa Farmers" - Treehugger.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jonathan Reyes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd