Nieuwe dansende robot is de perfecte DJ

Concurrentie voor Tiësto en Armin van Buuren. Een nieuwe robot kan muziek herkennen en op basis van de feedback van luisteraars bepalen wat er daarna gespeeld moet worden. En de robot kan nog dansen ook.

“We proberen een robotisch muzikaal gezelschap te ontwikkelen,” vertelt onderzoeker Gil Weinberg. “De robot danst niet alleen op de muziek die jij leuk vindt, maar weet ook iets van de muziek die je luistert, analyseert liedjes en weet hoe hij op verschillende liedjes moet dansen.” De robot geeft zelfs zijn mening over liedjes die u luistert. “Eigenlijk zorgt deze ervoor dat je nog meer kunt genieten van het luisteren naar muziek.”

Shimi
De robot heeft de naam Shimi gekregen en is eigenlijk gewoon een docking-station met hersenen. U legt uw telefoon in de handen van Shimi en de robot regelt de rest. Hij gebruikt de camera van de telefoon om een luisteraar door de kamer heen te volgen en stelt de speakers (zijn ‘oren) zo af dat de luisteraar de liedjes overal optimaal kan horen. En de robot kan liedjes ook herkennen. Wanneer een luisteraar het tempo van een liedje naklapt of tikt dan zoekt Shimi in de telefoon naar het liedje dat bij dat tempo hoort en speelt het direct af. Natuurlijk danst Shimi daarna ook op het ritme mee.

Creatief
In de nabije toekomst moet Shimi ook direct gaan reageren op de feedback van luisteraars. Wanneer zij hun hoofd schudden, kan hij het liedje overslaan en als ze zwaaien, kan hij het geluid harder of zachter zetten. En het is de bedoeling dat Shimi op basis van de muzieksmaak van zijn menselijk vrienden met suggesties komt voor andere liedjes. “Veel mensen denken dat robots beperkt zijn tot de instructies die ze ingeprogrammeerd hebben gekregen,” vertelt onderzoeker Mason Bretan. “Shimi laat ons zien dat robots ook creatief en interactief kunnen zijn.”

Naar verwachting is Shimi tegen 2013 klaar om de markt te gaan veroveren. De onderzoekers hopen dat er in de toekomst meer apps ontwikkeld kunnen worden die Shimi nog creatiever maken. “Als robots straks in huizen komen te staan, dan denken wij dat het zulke machines zullen zijn: klein, vermakelijk en plezierig.”

Bronmateriaal

"Musical robot companion enhances listener experience" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Georgia Tech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd