Facebook geeft ons een goed gevoel over onszelf

Mensen zijn gek op sociale netwerksites zoals Facebook. Maar waarom eigenlijk? Wetenschappers denken dat nu te weten: ze geven ons een goed gevoel over onszelf.

Hoewel de term ‘sociale netwerksite’ doet vermoeden dat het allemaal draait om contacten met anderen, is het tegendeel waar. Sociale netwerksites zijn vooral gericht op mensen zelf. Het is een manier om uzelf te profileren. En dat geeft ons een goed gevoel en kan wel eens de werkelijke kracht van de sociale netwerksite zijn. Dat stellen onderzoeker van de universiteit van Georgia in het blad Computers in Human Behavior.

Experiment
De onderzoekers gaven studenten de opdracht om hun pagina op MySpace of Facebook aan te passen of om Google Maps te gebruiken. Na het experiment werd gekeken hoe het zat met het zelfvertrouwen van de proefpersonen. De proefpersonen die hun MySpace-pagina bewerkten, scoorden hoger op een schaal die vaststelde hoe narcistisch ze waren. Mensen die hun Facebook-pagina bewerkten, scoorden juist hoger op een schaal die vaststelde hoeveel zelfvertrouwen ze hadden.

WIST U DAT…

Beter gevoel
De onderzoekers concluderen dan ook dat bezig zijn met uw persoonlijke pagina op een sociale netwerksite invloed heeft op de wijze waarop u uzelf ziet. “Zij (de proefpersonen, red.) voelen zich in beide gevallen (Facebook en MySpace, red.) beter over zichzelf,” stelt onderzoeker Keith Campbell. “Maar in het ene geval ontlenen ze dat gevoel aan narcisme en in het andere aan een groter zelfvertrouwen.” Dat verschil denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren. “De twee sites werken heel anders,” stelt onderzoeker Brittany Gentile. “Op MySpace heb je niet echt contact met andere mensen. De pagina lijkt op een persoonlijke website en veel mensen zijn beroemd geworden via MySpace, terwijl Facebook een standaard profiel heeft en de boodschap afgeeft dat het delen (van informatie, red.) de wereld zal verbeteren.”

NPI
Het is heel opvallend dat sociale media dit effect op mensen hebben. “De NPI (Narcissistic Personality Inventory, de test waarmee wordt vastgesteld hoe narcistisch mensen zijn, red.) meet narcisme en narcisme is een stabiele persoonlijke eigenschap. Maar vijftien minuten aan je MySpace-pagina werken en iets schrijven over de betekenis van MySpace was genoeg om de wijze waarop mensen zelf naar deze eigenschap keken, te veranderen. Dat suggereert dat sociale netwerksites een belangrijke invloed uitoefenen op de ontwikkeling van de persoonlijkheid en identiteit.”

Mogelijk kan het onderzoek deels verklaren waarom het zelfvertrouwen en narcisme de laatste jaren in opkomst is. Het is namelijk best mogelijk dat sociale media het groeiende zelfvertrouwen nog een extra boost geeft.

Bronmateriaal

"Facebook makes us feel good about ourselves" - UGA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ralph Hogaboom (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd