Nieuwe microscoop past in uw jaszak

Wetenschappers hebben een microscoop ontwikkeld die u overal mee naartoe kunt nemen.

Welbeschouwd is het een lens die u op de lens van de camera op uw telefoon moet klikken. Zo verandert u uw camera in een heuse microscoop die zeer accuraat is: tot op één honderdste van een millimeter.

Lens
De lens die u voor uw cameralens moet klikken kan gebieden van drie bij drie millimeter aanzienlijk vergroten. Een aantal LED-lampjes in de rand van de lens zorgen ervoor dat u de piepkleine objecten vanuit verschillende objecten kunt belichten. Zo is het zelfs mogelijk om op basis van de beelden en met behulp van software 3D-beelden te maken die bijzonder accuraat zijn.

Beelden die met de microscoop zijn gemaakt. Foto's: VTT.fi.

Handig?
Maar waar kunt u zo’n microscoop nu voor gebruiken? De onderzoekers hebben wel wat ideeën. Zo zijn er genoeg beroepen waarbij een microscoop die in uw zak past handig kan zijn. Denk aan mensen die in de zorg werken of zich bezighouden met veiligheid. En ook consumenten kunnen erbij gebaat zijn: altijd handig om een aankoop voor u deze doet even onder de loep te nemen.

De onderzoekers werken op dit moment nog aan de microscoop. Toch zal het niet lang duren voordat deze op de markt komt: de eerste modellen worden in maart reeds verwacht. Wat de accessoire moet gaan kosten, is onduidelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd