U ruikt beter met uw ogen open

De volgende keer dat u iets probeert te ruiken, doe dit dan met de ogen open. Dan ruikt u namelijk beter, zo blijkt.

Dat schrijven onderzoekers van de McGill Universiteit in Philadelphia in het blad Journal of Neuroscience. Ze baseren hun conclusie op experimenten waaruit blijkt dat het kunstmatig activeren van de visuele cortex in de hersenen ons reukvermogen verbetert.

TMS
Het was al bekend dat alle zintuigen verschillende gebieden hebben in de hersenen. Deze gebieden werken samen als het u een beeld geeft van de wereld om u heen. De onderzoekers wilden weten hoe dit werkt in het brein. En ook of het stimuleren van het ene gebied de andere gebieden zou beïnvloeden.

Experimenten
Om dit te onderzoeken kregen proefpersonen de taak om verschillende geurproeven te doen. Dit deden zij voor- en nadat de wetenschappers hun hersenen stimuleerden met behulp van transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Bij deze techniek wordt door middel van een korte magneetpuls stroom opgewekt in het brein, zodat het hersengebied gestimuleerd wordt. TMS wordt al veel ingezet bij de bestrijding van bepaalde ziekten en is een krachtige test omdat het ingezet kan worden op hele specifieke gebieden in de hersenen.

Als de proefpersonen uit drie geuren een geur moeten kiezen die er niet bij past, wordt duidelijk dat zij dit beter doen als de visuele cortex wordt gestimuleerd. Dit resultaat is bijzonder, want het laat meer dan ooit zien dat alle hersengebieden met elkaar verbonden zijn.

Bronmateriaal

"Open your eyes and smell the roses" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joe Penniston (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd