Onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen toont aan dat kinderen van gescheiden ouders veel sneller gaan daten.
Ook kinderen die thuis warmte en genegenheid missen, gaan in vergelijking met kinderen uit ‘warme nesten’ sneller op zoek naar een partner. Dat schrijft sociologe Katya Ivanova in haar proefschrift.
Tieners
Ze baseert haar conclusies op de gegevens van meer dan 2000 Nederlandse jongeren. Ook gebruikte ze gegevens die in Zweden zijn verzameld. Met behulp van enquêtes achterhaalde Ivanova hoe de band tussen kinderen en hun ouders was. Ook relaties van tieners werden zo in kaart gebracht.
Tussen de elf en dertien
Zo ontdekte Ivanova dat kinderen van gescheiden ouders hun heil eerder buiten de deur zoeken. Opvallend genoeg geldt dat niet voor alle kinderen van gescheiden ouders, maar voornamelijk voor kinderen die tussen hun elfde en dertiende levensjaar een scheiding doormaakten. “In deze fase zijn tieners enorm in ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk en zijn ze minder goed in staat om alle veranderingen in hun leven te bolwerken.” Wat ze thuis missen, zoeken ze dan buiten de deur.
Slechte band
Ook kinderen die het idee hebben dat hun ouders ze slecht behandelen, beginnen eerder met daten. “Een sluitende verklaring hebben we niet gevonden. Maar we denken dat deze tieners compensatie zoeken voor de warmte die ze thuis missen.” Wanneer kinderen die warmte vinden dan kan dat het gebrek aan warmte dat ze thuis ervaren, compenseren, zo blijkt.
Gevolgen
Wanneer kinderen een slechte band hebben met hun ouders of wanneer hun ouders een slechte band met elkaar hebben, dan heeft dat ook grote gevolgen. Zo zijn deze kinderen later vaak minder gelukkig in hun relaties. “Deze bevindingen laten zien hoe belangrijk ervaringen in onze jeugd zijn voor ons latere leven.”
Eenoudergezin
Ivanova bestudeerde ook Nederlandse eenoudergezinnen. Kinderen uit deze gezinnen blijken vaak langer te wachten met daten dan kinderen uit een traditioneel gezin. Die resultaten staan in schril contrast met eerdere onderzoeken in de VS. Hier bleken kinderen uit eenoudergezinnen juist eerder op vrijerspad te gaan. Ivanova kan de verschillen wel verklaren. Alleenstaande ouders in de VS werken vaak fulltime en de kinderen zijn dus vaak alleen thuis. Hierdoor hebben ze de ruimte om ervaring met de liefde op te doen. In Nederland werken alleenstaande ouders vaak in deeltijd en is er dus meer toezicht op wat de kinderen allemaal uitspoken.
Ivanova promoveert volgende week aan de Rijksuniversiteit van Groningen op haar proefschrift ‘From parents to partners: The impact of family on romantic relationships in adolescence and emerging adulthood‘.