Wetenschappers hebben een antibacteriële gel ontwikkeld die afrekent met de zogenoemde ‘superbacteriën’, oftewel bacteriën die niet of nauwelijks onder de indruk zijn van de huidige antibiotica. En dat is een doorbraak.
De onderzoekers richtten zich op superbacteriën die met name in ziekenhuizen voor grote problemen zorgen. Denk aan Stafylokokken, Escherichia coli en Pseudomonas aeruginosa. “Wanneer bacteriën zich aan een oppervlak hechten, bijvoorbeeld dat van medische implantaten zoals een kunstheup of katheter, dan produceren ze een gelei-achtige substantie die we de ‘biofilm’ noemen,” vertelt onderzoeker Garry Laverty. “De huidige antibiotica kunnen bijna niet door deze beschermende laag heendringen.” En dat betekent dat de bacteriën in de biofilm prima gedijen. Ze delen zich en veroorzaken infecties die moeilijk te behandelen zijn. “De enige optie is vaak het verwijderen van het implantaat wat voor meer pijn en ongemak zorgt bij de patiënt.”
Maar de nieuwe gel kan dat voorkomen. “Onze gel is uniek, omdat deze zich richt op de meest resistente vormen van superbacteriën in ziekenhuizen en deze bacteriën doodt.” De gel kan de biofilm die de gevaarlijke bacteriën beschermt, kapot maken, waarna antibacteriële middelen hun werk kunnen doen. En dat zonder dat gezond weefsel wordt aangetast.
In de gel bevinden zich onder meer peptides: de bouwblokken van natuurlijke eiwitten. De gel bevat daarmee dezelfde ingrediënten die menselijk weefsel vormen. Deze moleculen worden in het laboratorium zo aangepast dat ze een gel kunnen vormen die bacteriën doodt.