Curiosity poetst steen schoon op Mars

poetsen

Marsrover Curiosity gaat binnenkort voor de vierde keer gaatjes boren in een steen op Mars. Maar voordat het zover is, moet die steen eerst gepoetst worden. En ook daar draait Curiosity zijn robotarm niet voor om.

Op de robotarm van Curiosity bevindt zich de Dust Removal Tool. Zoals de naam al doet vermoeden is deze speciaal ontwikkeld om het roodachtige stof dat het oppervlak van Mars bedekt, weg te geven.

Curiosity gebruikte zijn ‘stofdoek’ afgelopen weekend om een steen van Martiaans stof te ontdoen. Bovenstaande foto laat zien dat dat prima gelukt is. Onder het stof gaat een grijzige steen met daarin dunne, witte ‘aderen’ schuil. Het zijn mogelijk mineralen die scheuren in het stukje steen opgevuld hebben.

Als het aan NASA ligt, komen we snel meer over deze steen te weten. Binnenkort zal Curiosity bij wijze van test een ondiep gaatje in de steen boren. Als dat goed gaat, wordt er opnieuw – maar dan wat dieper – geboord. Het materiaal dat Curiosity zo losmaakt kan aan boord van de Marsrover geanalyseerd worden.

Bronmateriaal

"Curiosity's Brushwork on Martian 'Bonanza King' Target" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd