Nieuwe dinosaurussoort paste niet op een tennisbaan

Wetenschappers hebben in Argentinië één van de grootste dinosaurussen ooit ontdekt. Het dier moet tussen de 25 en 28 meter lang zijn geweest!

De onderzoekers ontdekten de resten van de nieuwe dinosaurussoort in Argentinië. In totaal vonden ze twee individuen terug. De fossiele resten van de dinosaurussen maakten deel uit van gesteenten die zo’n 86 miljoen jaar oud zijn. Naast gefossiliseerde botten uit de rug van de dinosaurussen werden er ook botjes uit de voorpoten, het bekken en de staart ontdekt.

Naam
De onderzoekers hebben de nieuwe dinosaurus de naam Notocolossus gonzalezparejasi gegeven. De dinosaurus behoort tot de titanosaurussen, plantenetende sauropode dinosaurussen. “De zwaarste landorganismen die ooit hebben geleefd,” vertelt onderzoeker Bernardo González Riga.

Zo moet de nieuw ontdekte dinosaurus er bij leven uit hebben gezien. Afbeelding: Taylor Maggiacomo, Carnegie Museum of Natural History / Carnegie Mellon University.
Zo moet de nieuw ontdekte dinosaurus er bij leven uit hebben gezien. Afbeelding: Taylor Maggiacomo, Carnegie Museum of Natural History / Carnegie Mellon University.

Gigant
N. gonzalezparejasi was wat dat betreft geen uitzondering. Sterker nog: het is één van de grootste titanosaurussen die tot op heden is ontdekt. Het opperarmbeen van de dinosaurus mat zo’n 1.76 meter. Naar schatting was de dinosaurus tussen de 25 en 28 meter lang en woog deze tussen de 40.000 en 60.000 kilo.

Wetenschappers zijn heel blij met de ontdekking van deze nieuwe dinosaurussoort. Niet in de laatste plaats, omdat er een complete enkel en voet is teruggevonden. “Achterpoten van deze dinosaurussen (titanosaurussen, red.) – die belangrijk zijn om te kunnen achterhalen hoe de dino’s stonden en bewogen – zijn nog niet eerder compleet teruggevonden,” vertelt González Riga. “Nu we de complete voet van een grote titanosaurus hebben, kunnen we meer te weten komen over hoe deze dinosaurussen in staat waren om meer gewicht met zich mee te torsen dan elk ander landdier in de geschiedenis van het leven op aarde.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd