Grootste priemgetal ooit ontdekt

  Het priemgetal telt 22.338.618 cijfers en is daarmee bijna 5 miljoen getallen langer dan de vorige recordhouder!

  Het gaat om een zogenoemd Mersennepriemgetal. Een mersennegetal is een positief heel getal dat precies één kleiner is dan een macht van twee. Een mersennepriemgetal is een mersennegetal dat een priemgetal is. Snap je het nog?

  Het priemgetal
  Het ellenlange Mersennepriemgetal dat nu is ontdekt, is het 49e Mersennepriemgetal dat tot op heden is gevonden. Je berekent het als volgt: 2 tot de macht 74.207.281 – 1.

  Het nut
  Priemgetallen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de cryptografie. Maar het priemgetal dat wiskundigen nu ontdekt hebben, is te groot om praktisch van waarde te zijn.

  Toch zijn onderzoekers in hun nopjes met de ontdekking, omdat het ontdekken van nieuwe (grote) priemgetallen voor veel wiskundigen een doel op zich is geworden. Er is ook leuk geld mee te verdienen. Zo worden er regelmatig prijzen uitgeloofd voor het vinden van hoge priemgetallen. De ontdekking van dit priemgetal levert bijvoorbeeld zo’n 3000 dollar op. Dat is echter niets in vergelijking met het prijzengeld dat degene die het eerste priemgetal met 100.000 cijfers vindt, krijgt: 150.000 dollar.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd