Nieuw record voor deeltjesversneller

  De Large Hadron Collider heeft een nieuw record gevestigd. Er kwam in de deeltjesversneller drie keer zoveel energie vrij dan bij de vorige recordpoging, namelijk 3,5 tera-elektronvolt. Hoewel de records leuk zijn, hopen de onderzoekers binnen enkele dagen met echte resultaten te komen.

  De eerstvolgende grote ontwikkeling moet binnen enkele dagen volgen. De Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) gaat in de deeltjesversneller botsingen veroorzaken. Hopelijk ontdekken wetenschappers tijdens dit proces het kleinste deeltje en de krachten in atomen en wordt zo duidelijk hoe materie is opgebouwd.

  De Large Hadron Collider moet grote vraagstukken zoals het bestaan van donkere energie en donkere materie oplossen. Ook moet duidelijk worden wat zich kort na de Big Bang allemaal af speelde.

  Of deze mysteries op korte termijn worden ontrafeld, is echter twijfelachtig. Afgelopen week werd bekend dat de deeltjesversneller eind 2011 voor een jaar sluit in verband met fouten in de constructie.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd